Ne csak az edzőteremben, a konyhában is erősíts

Mit egyen a pasi a szép izmokért?

Hogy szeretnél kinézni idén nyáron a strandon? A pasik jó része vágyik arra, hogy kidolgozott izmait megmutathassa. Ehhez azonban nemcsak edzeni érdemes.

2011.06.14 14:49ma.hu

A szép has és az izmok építése valójában a konyhában kezdődik - még mielőtt egyáltalán betennénk a lábunkat az edzőterembe. Az izmok növelése ugyanis kielégítő, megfelelő kalóriákon, folyadékon, fehérjéken alapul, illetve izomfárasztó, erősítő tréningeken.

Elég folyadékot fogyasztani, energiadús, megfelelő ételeket enni, a súly karbantartásával - ez a helyes módszer, mivel az erősítő gyakorlatokhoz kell az energiával való feltöltődés, ugyanakkor az izomszövetet fel kell javítani.

Egy kiegyensúlyozott étrenddel máris megtesszük az első lépést az izmok megfelelő építése felé.

Egy jó étrend elegendő kalóriát biztosít ahhoz, hogy az edzés menjen - kielégítő mennyiségű zsírt és fehérjét is tartalmaznia kell, valamint heti öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget is érdmes fogyasztani.

Ezen kívül teljes kiőrlésű gabonát, babot, hüvelyes növényeket, és megfelelő mennyiségű folyadékot az optimális hidratációhoz.

A legjobb választás a szénhidrátok és a fehérje egészséges kombinációja. A fehérje fontos az izomszövet javításához, az izom építéséhez. A szénhidrát viszont az energiát biztosítja a feladatok elvégzéséhez.

Íme az "izombarát" ételek közül a leginkább javasoltak.

- Gyümölcs- és zöldség: az egészséges diéták, étrendek alapja. Rostdús, vitaminnal, ásványi anyaggal, vízzel teli. A zöldségek kis mennyiségben tartalmaznak fehérjét.

- Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: magas minőségű fehérjét tartalmaznak, szénhidrátot, és esszenciális vitaminokat, például D-vitamint, kalciumot és káliumot. A laktóz-érzékenyek a számukra megfelelő joghurtokból válasszanak.

- Sovány húsok: remek forrásai a fehérjének, a vasnak - amely segíti az izmok oxigénnel való ellátását -, és aminosavaknak, beleértve a leucint, amely az izomnöveléshez szükséges.

- Csirke: a bőr és csont nélkül fogyasztott csirkehús ajánlott, de érdemes odafigyelni a vas- és cink tartalomra is, az egészséges immunrendszerért.

- Tojás: minden esszenciális aminosavat tartalmaz, és fehérjét is, a sárgájában, olyan fontos tápanyagokkal együtt, mint például a lutein, a szem egészségének védelmezője.

- Nem sós mogyoró: nemcsak remek csemege, de kitűnő fehérje forrás, vitaminban, antioxidánsban, rostban és egészséges zsírokban gazdag.

- Bab és teljes kiőrlésű gabona: minőségi szénhidrátok, amelyek kis mértékben tartalmaznak fehérjét, rostot, vitaminokat és antioxidánsokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.