A női medence és a gravitáció

10 meglepő ok, ami károsítja az intim izmokat

A női szervezet strapabíró, mégis sérülékeny. A nemiséggel összefüggő funkciók a mindennapi élet során könnyen sérülhetnek.

2010.09.20 17:00ma.hu

A medencealapi izmoknak fontos feladatuk van: rajtuk támaszkodnak a hasüregi szervek, és magukba foglalják a húgycső, a hüvely, illetve a végbél záróizmait.

Jól látszik tehát, hogy ez a három rétegből álló izomlemez igen összetett feladatot lát el. Törvényszerűnek tűnhet a gáttáji izmok meggyengülése szülés után, a menopauza idején a hormonhatások miatt, vagy hüvelygyulladás, görbe testtarttással elnyomott vérkeringés és rendszeres, hosszas ülés következtében.

A medence izomzatának állapotát azonban tudatos védelemmel, tornával megőrizhetjük, hogy ne legyen részünk a fent említettekben - vagy ha már kialakult, akkor jelentősen enyhítsük a kellemetlenséget.

A női medence és a gravitáció


Mielőtt őseink két lábra emelkedtek volna, a medencét alulról lezáró izomrendszernek csupán a széklet, a vizelet megtartása, ürítése és a szülőcsatorna képzése volt a feladata. Függőleges testhelyzetben azonban a nehézségi erő, illetve a hasi szervek nyomása miatt nagy terhelésnek lett kitéve.

A medencét alulról 3 rétegben izomlemez zárja el. Ez az izomlemez egyetlen vízszintes izomlemeze, amely akaratlagosan működtethető izmokat tartalmaz. Ilyen tudatosan mozgatható izmai vannak a hüvelynek, a húgycsőnek és a végbélnek is. Ezeket az izmokat tehát képesek vagyunk mi magunk tudatosan, erősen összehúzni, illetve ellazítani úgy, ahogyan a szánkat is tudjuk csücsöríteni.

Ezekkel az izmokkal tudjuk például tudatosan visszatartani a vizelet- és székletürítést. A záróizmok mellett nagy felületű, oldalra kiterjedő izmokat, úgynevezett támasztóizmokat is találunk, amelyeknek fontos szerepük van a húgyhólyag, a méhtest és a végbél felfüggesztésében, helyben tartásában.

Az alsó testnyílásainkat magában foglaló testtájat gátnak nevezzük. Ennek a területnek az élet során számos alkalommal kell fokozott terhelést kibírnia.

10 gátgyengítő tényező

* Várandósság esetén a méh súlya a többszörösére nő, így a gát területén a kismama komoly fizikai terhelést visel.

* Tampont használó hölgyek, figyelem! A tampon a hüvelyizmok hosszú ideig történő nyújtását, az elnyomott szövetekben pedig vérkeringés-csökkenést eredményezhetnek.

* A rendszeresen előforduló erőlködéssel, erős préseléssel járó széklet- és vizeletürítés is próbára teszi az intim izmokat.

* A helytelen, rossz testtartás miatt a hasi szervek tartószalagjai megnyúlnak, illetve elnyomják a gát vérkeringését.

* Már 6 kg fölötti túlsúly is komoly pluszt jelent a hasi szerveknek, így a súlyosabb zsigeri szervek erőteljesebben terhelik a medencealapot.

* A köhögéssel, tüsszentéssel társuló betegségek során a medencében létrejövő erős rázkódás is megterheli a hasi szerveket tartó szalagokat, illetve a medencealap izmait.

* Az erős fizikai munka is hozzájárul a hasi szervek tartószalagjainak megnyúlásához.

* Károsak lehetnek a helytelenül végzett fitneszgyakorlatok vagy egyéb sporttevékenységek, ha nem vesszük figyelembe a női medence sérülékenységét.

* Tartós vagy gyakori stressz esetén a medencealap izomzata feszültebbé válik, a benne futó erek beszűkülnek, így a tápanyagellátásuk csökken. Relaxálj!

* Dohányzás következtében a gát erei szűkebbé válnak, így gyengítik annak vérellátását!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.