Nem használják a szappant a magyar nők?

Intim szőrtelenítéssel is terjedhet a halálos vírus!

Évente ötszáz nő hal meg hazánkban a főképp HPV vírustól kialakuló méhnyakrák miatt. Vajon miért háromszor több ez a szám az Európai Unió más országaihoz képest?

2010.04.17 12:08estihirlap.hu

A nők rettegett fertőzésének egyik megdöbbentő okaként említi a szakember, hogy az uniós államok közül nálunk fogy a legkevesebb szappan, és bizony a higiénia hiánya is e betegség rizikófaktorai közé tartozik.

Az Esti Hírlapnak nyilatkozó Dr. Mikecz Tibor szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus hangsúlyozza: a nem megfelelő tisztálkodás mellett a környezetszennyezés, a dohányzás, és a helytelen táplálkozás is nagyban hozzájárul a méhnyakrák kialakulásához. A főorvos külön hangsúlyozza: a betegség terjedését az is jelentősen növeli, hogy a lányok manapság már 13-14 éves korukban megkezdik a nemi életet. E mellé általában a válogatás nélküli partnercsere is társul. Az egyre „divatosabb" orális és anális szex szintén növeli a kockázatot.

Az óvszer sem véd meg, a kozmetikus pedig fertőzhet!

Hol vannak ilyenkor a szülők? - kérdezhetjük joggal, hiszen elsődlegesen az ő feladatuk és kötelességük felvilágosítani gyermeküket a felelőtlen szex veszélyeiről. Sok felnőtt letudja ezt azzal a mondattal, hogy „kislányom, nehogy gyereket hozz haza!", vagy „fiam, mindig használj gumit!" Az óvszerrel való felszerelkezés azonban a szakember szerint nem véd meg a méhnyakrák kialakulásáért 80 %-ban felelős humán papillóma (HPV) vírustól. Ennek jelenlétét minden évben 1500 nőnél fedezik fel nálunk.

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy nemcsak szexuális úton terjed, hanem törölköző, wc és fürdő használatakor is fertőzhet a HPV. Az óvszer sajnos nem nyújt teljes védelmet, mert a szőrtüszőkben megbújó vírus az összedörzsölődő bőrfelületekkel is terjed. Az utóbbi 5-10 év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a napjainkban népszerű intim szőrtelenítés csak további kedvező táptalajt ad a humán papillóma vírus számára - figyelmeztet Dr. Mikecz Tibor.

Az orvos hozzáteszi: ily' módon a nem megfelelő higiéniával dolgozó kozmetikai szalonok (is) potenciális veszélyt jelenthetnek, gondoljunk csak például a közösen használt gyantapatronokra.

Előzzük meg a bajt oltással és szűréssel

A HPV vírusnak körülbelül tíz év kell ahhoz, hogy a fertőzés pillanatától kialakuljon a halálos betegség. Éppen ezért fontos húsz éves koruktól kezdve éves rendszerességgel nőgyógyászati szűrővizsgálatra járniuk a nőknek, hetven éves korukig. Ennél idősebbeknek akkor ajánlott a ritkábban, háromévente történő rákszűrés, ha három egymást követő alkalommal negatív leletet kapnak.

- E fájdalommentes vizsgálat során kenetet veszünk a méhnyakról, amelynek sejtjeiből kimutathatók az esetleges elváltozások. Kolposzkóppal azt is megnézzük, nincs-e valamilyen kóros elváltozás, például seb a méhszájon. A mindössze néhány perces rákszűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen megmentheti a beteg életét! - hívja fel a figyelmet a nőgyógyász, hozzátéve: ma már szerencsére létezik védőoltás a halálos vírus ellen.

Hazánkban számos település önkormányzata vállalja, hogy ingyenesen oltja be a HPV-t megelőző vakcinával a kislányokat a nemi élet kezdetét megelőzően. Azonban a már aktív szexuális életet élőknek, sőt, a már fertőzötteknek is ajánlott az oltás, a további, veszélyt jelentő vírusfajtákat megállítandó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.