Érdemes szűrővizsgálatra menni

Csak óvatosan! Orális szex útján is terjed a HPV!

Amióta oltás is van ellene, gyakran hallani róla. Valószínűleg mégsem tudunk eleget a HPV vírusról.

2009.10.19 19:51Kiskegyed

A humánpapillóma vírus (HPV) manapság a leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó, amely többek között a méhnyakrák kialakulásában döntő szerepet játszhat. Utóbbi a nőket fenyegető második leggyakoribb rákfajta – világszerte. Európában a nők 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel, így szinte mindenkinek ajánlatos a megelőzésre koncentrálnia.

Nem egyetlen vírus!

Tulajdonképpen nem egyetlen kórokozóról van szó, hanem egy egész családról, amelynek eddig 130 típusát azonosították. Mindre jellemző, hogy csak hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak ember fertőzhet meg embert a HPV vírussal – többnyire szexuális úton.

Évtizedekig lappanghat!

Daganatkeltő hatásuk alapján magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba sorolhatók, ez utóbbiak csak jóindulatú hámelváltozásokat okoznak, amelyek könnyen eltávolíthatók.

Másik csoportjuk bizonyos „rák-előtti" állapotot, illetve hosszú távon rosszindulatú daganatot idéz elő, ám ezt sokszor évtizedekig tartó lappangási idő előzi meg. Orális szexszel is terjedhet! Gyakran előfordul, hogy a szájnyálkahártyán keresztül fertőződik meg valaki a humánpapillóma vírussal. Ez leginkább orális szex útján következik be. Szüléskor viszont a fertőzött anyáról ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

Spontán is legyőzheti a szervezet!
Még a magas kockázatú HPV-fertőzések 90 százaléka is meggyógyul 2 év alatt – a szervezet saját immunvédekezése révén. A betegek 5-10 százalékánál azonban tartós fertőzés alakul ki, amelynek következtében jönnek létre például a nemi szerveken és környékükön lévő szemölcsök.

Kellemetlen szemölcsök nőnek!
Ezek egyrészt kellemetlenek, és néha fájdalmasak, másrészt lelkileg is rombolóan hatnak. Az évekig fennálló fertőzés a méhnyak hámsejtjeinek abnormális növekedéséhez, vagy rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.

Megelőzés: oltás!
A HPV-fertőzés nem gyógyítható, de megelőzhető. A védőoltás három oltásból álló sorozat, amelyet fél-, illetve egy éven belül kell megkapni.

Szűrővizsgálaton is észreveszik
A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok azért olyan fontosak, mert ha egy ilyen szűrés során az orvos kóros elváltozást és magasabb kockázatú HPV-törzset azonosít (amely még nem okozott daganatot), a fertőzött részt kisebb kimetszéssel el lehet távolítani. Az ilyen kisebb műtétek akár életet menthetnek(!), – de nem mentenek fel a további rendszeres citológiai szűrés alól!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.