Ételek a prosztata és az izmok védelmére

Fittebb férfiakat! Mit egyen a pasi?

A férfiak sokszor kevésbé aktívak, ha mozgásról, fogyásról van szó, mint a nők - pedig olykor rájuk is ráférne. Már egy kis étrend-váltással is tehetnek azonban egy lépést a jobb közérzet, a fittség felé.

2011.05.10 14:50ma.hu

Ha szeretjük a steak-et, már valamivel könnyebb a dolgunk - egy vörös húsból készült steak remek leucin-forrás, amely egy esszenciális, fehérjealkotó aminosav. Nem kis szerepet játszik az izmok építésében. A vörös húsból készült steak csak kicsivel több zsírt tartalmaz, mint a csirkemell.

A csokinak a férfiak sem tudnak ellenállni - jótékony lehet, de csak ha a megfelelőt választjuk. A fekete csokoládé lejjebb viszi a "rossz" koleszterin szintjét, és segít a vérnyomás szinten tartásában.

A szívre nézve előnyös ételek, így a csokoládé is nagy szerepet játszik abban, hogy a szexuális életünkkel se legyen gond. Ne vigyük viszont túlzásba a csokifogyasztást, mert könnyen felszaladhat ránk pár nem kívánt kiló!

Cinket a termékenységért

A kagyló cinkben gazdag, nagyon fontos a szív, az izmok megfelelő működése szempontjából, és a termékenységet is segíti. A cinkhiány miatt kevesebb sperma termelődhet, ezért érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek bőségesen tartalmazzák. Amennyiben nem szeretjük a tengeri herkentyűket, dióból és magvakból pótoljuk a cinket.

Gyümölcsök

A cseresznye, ez a ropogós, csábító külsejű gyümölcs nemcsak finom, de gyulladáscsökkentő hatású is. Az avokádó telítetlen zsírsavban gazdag, koleszterinszint-csökkentő - az olívaolaj és a diófélék szintén "jó zsírokat" tartalmaznak. A málna segít, hogy fizikai és szellemi szempontból is jó formában legyünk, és hozzájárul a rák megelőzéséhez.

A gyömbér kiváló gyulladáscsökkentő, és a megerőltetett izmok fájdalmának enyhítésére is kiváló. Ízletes káliumforrás lehet a banán, sokat tehet a vérnyomás szabályozásáért.

Halak

A halak közül érdemes a lazacot, a tonhalat fogyasztani, értékes Omega 3-zsírsavaik miatt. Védenek a szívproblémák, a rákbetegség néhány típusa, az ízületi gyulladás, a köszvény ellen. Kétszer egy héten együnk halat az egészségesebb életért!

Tejtermékek és joghurt

A joghurt szintén remek leucin-forrás, amely az izomépítésben játszik szerepet. Joghurtokból különösen a zsírszegényebb görög joghurtok javasoltak, melyekben fehérje, kálium is bőségesen található.

Pisztácia

Nemcsak finom rágcsálnivaló, de fehérjét, rostot és cinket is tartalmaz. Fontos szerepe van a koleszterinszint szabályozásában.

Piros, narancs, zöld

Hatékony a rák ellen a likopint tartalmazó paradicsom - ez egy fontos antioxidáns, vörös színű karotinoid. Aki sokat eszik ebből az ízléses külsejű, piros zöldségből, azt kisebb eséllyel éri el a prosztatarák.

A prosztatarák megelőzésében a szója, a szójából készült ételek is nagy segítséget jelentenek. A tofuban megtaláljuk, de szójatej is létezik - fogyasszuk bátran!

Egy, hetente többször fogyasztott zöldségtállal, amelyben több fajta és többféle színű zöldség megtalálható, sokat teszünk az egészségünkért és megelőzzük a prosztatával kapcsolatos problémákat.

Külön ajánlottak a narancs színű zöldségek. A répa, a paprika, a tök vagy az édes burgonya. Béta-karotinban, luteinben és C-vitaminban gazdagok.

A zöld leveles zöldségek
ugyancsak nagyon hasznosak, melyek amellett, hogy a prosztatarákot megelőzik, harcolnak az izmok minél későbbi leépülése ellen, de a látást is védik.

Tojás, gabona, rizs

A lutein, fehérje és vastartalmú tojás minden formában finom - az egészet érdemes, nemcsak a fehérjét vagy a sárgáját kell megenni. Túlzásba ne vigyük azonban a tojás fogyasztását: ha valakinek magas a koleszterinszintje, kérje ki orvosa tanácsát, hány darab tojást javasol hetente.

A gabonafélékből a magas rosttartalmúakat fogyasszuk. A rost segíti az emésztőrendszer megfelelő működését, és előnyös a szívünkre. A kedvenc reggeli müzlinket nem kell lecserélnünk, de érdemes olyannal keverni, ami teljes kiőrlésű, vagy teljesen átszokni ilyen típusra - ezekből is számos ízletes fajta kapható.

Rizsből a barnát részesítsük előnyben. Szintén remek rost-forrás. Sovány húsokhoz is finom köret. Akár keverhetjük is a fehér rizzsel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.