Babbal és hallal az egészségért

Hosszú életünk lesz: együnk úgy, mint a görögök!

Mi nem hiányozhat semmiképp az étrendünkből, ha sokáig szeretnénk élni? Halakkal, babbal, olívabogyóval már kis mennyiségben is sokat tehetünk ezért.

2011.05.09 14:50ma.hu

A hosszú élet titka abban is áll, hogyan táplálkozunk. Nem újdonság, hogy az ételeink meghatározzák egészségügyi állapotunkat, ezáltal azt is, mekkora eséllyel élhetünk betegségek nélkül idősebb korunkban.

Az öregedés, a szabadgyökök ellen legjobban olyan ételekkel harcolhatunk, amelyekben bőségesen van antioxidáns.

A színes gyümölcsök és zöldségek - az áfonya, a paradicsom, a cékla, a répa -, például igen sokat tartalmaznak belőle, ezért ha lehet, minden nap fogyasszuk őket: a burgonya és hizlaló köretek helyett szolgáljunk fel zöldségeket a húshoz. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét, valamint a szívbetegségek kockázatát.

Az olívaolaj nemcsak finom és különleges, de nagyon egészséges is. Értékes telítetlen zsírsav-forrás, gyulladáscsökkentő, fokozza a HDL, azaz a "jó koleszterin" szintet, és a memóriára is jótékony a hatása. A legajánlottabb az extra szűz olívaolaj.

Az áfonya minden fajtája, valamint az eper ugyancsak remek antioxidáns-forrás, és a fagyasztott változatuk is igen hatékony. Kiváló gyümölcsök a rák megelőzésére, és az agy degeneratív elváltozásai ellen is eséllyel veszik fel a harcot.

Hallal az agyért

Csirkefalatok helyett turbózzuk fel a zöldségsalátánkat hallal. Felaprított tonhal vagy lazac kerüljön bele! Értékes Omega 3-zsírsavaik miatt kifejezetten az agymunkát segítő ételek, érdemes kétszer egy héten is fogyasztani belőlük, hogy csökkentsük a demencia kialakulásának esélyét. Gyulladáscsökkentő hatásuk van és a koleszterin szintet is lejjebb viszik.

Rostdús bab


Fogyasszunk heti rendszerességgel rostban gazdag babot. Csökkenti a vérnyomást, javítja a koleszterinszintet, beállítja a megfelelő glükózszintet - ami a cukorbetegek számára igen fontos. Segíti az emésztést és a székrekedés ellen is hatékony.

A rostdús táplálkozás ráadásul súlycsökkentő, mert a rostot tartalmazó ételekkel hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat. A babból ízletes egytálételek, levesek készíthetők, de saláta alkotórésze is lehet.

A zöldségek szerepe

A zöldségek rostot és rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak: ügyeljünk arra, hogy nagyjából tíz félét tartsunk otthon, mindig lehessen miből választani. A sötét és leveles zöldségek K-vitaminban is gazdagok, biztosítják a csontok erősségét. Az édes burgonya, a répa A-vitamint tartalmaz, az egészséges bőrért és szemekért.

Együnk úgy, mint a görögök

A mediterrán emberek étrendjének titka, hogy sok olívaolajat, halat, zöldséget, teljes kiőrlésű kenyeret, valamint esténként egy pohár vörösbort fogyasztanak.

Sok só helyett pedig fűszerekkel, fűszernövényekkel ízesítik ételeiket, sokat téve ezzel az egészséges szívért és megelőzve a rákbetegségek kialakulását.

Diófélék

A diófélék közül a mandula finom E-vitamin forrás, amely a stroke kockázatát csökkenti. A pekandió sok antioxidánst tartalmaz, a dió a jó koleszterin szintet növeli. Nem kell azonban sokat enni belőlük, mert nem zsírmentesek, 24 szem mandulával például 160 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Tejtermékek

A tejtermékek értékes D-vitamin és kalciumforrások, amely segít megóvni a csontjainkat és harcol a mell-, prosztata- és vastagbél-rák ellen. A tej mellett a joghurt is melegen ajánlott, de nem a cukorral készült gyümölcsjoghurtok!

Teljes kiőrlésű kenyér

Szerencsére egyre több ember látja meg a teljes kiőrlésű péksütemények és kenyerek előnyeit: táplálóbbak, ezért kevésbé hizlalnak, érdemes fogyasztani őket, hogy megelőzzük a rákbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek pedig kifejezetten ajánlott. Az emésztési gondokkal küzdőknek ugyancsak javasolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.