Daganatra hatékonyak a zöldségek!

Rák ellen is együk, ne csak, mert apáék azt mondták...

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az egészségügyben dolgozóknak fontos szerepe lehet abban, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, milyen módszereket érdemes alkalmazniuk a szájüregi rák megelőzésére.

2011.03.16 19:09medipress.hu

Az elmúlt ötven év során a kutatók negyvennél is több tanulmányt írtak a zöldség-gyümölcs fogyasztása és a szájrák kapcsolatáról, és már arra is felhívták a figyelmet, hogy főleg a citrusfélék nagyon hatékonyak a megelőzésben.

Noha a mechanizmus, amely során a zöldség és gyümölcs kifejti védőhatását, nem teljesen világos még, az biztos, hogy a C és E vitaminok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal megelőzik a DNS károsodását, a terpene – amely számos citrusfélében megtalálható – a sejtciklusra van hatással, a mikronutriensek, vagy más néven fitonutriensek pedig rákmegelőző tulajdonsággal bírnak.

Tieraona Low Dog, az Arizona Egészségügyi Központ Orvosi Egyetemének munkatársa szerint a bogyós gyümölcsök, továbbá a brokkoli, karfiol, káposzta és kelbimbó különösen hasznosak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget el kell fogyasztani egy nap. A fentiek mellett a rákmegelőzés szempontjából fontos szerepet töltenek még be az omega-3 zsírsavak, a probiotikumok, valamint a D vitamin is.

Bizonyos élelmiszerösszetevők azonban pont, hogy növelik a rák kialakulásának esélyét, ilyenek például a nitritek, de ugyanígy egészségtelenek a sózott vagy feldolgozott hústermékek és az állati eredetű zsírok.

A Louisiana Egyetem Egészségügyi Karán elvégzett 2008-as tanulmány szerint a túlzott tejtermékfogyasztás is káros lehet, és összefüggésbe hozható a prosztatarák vagy a petefészek rák kialakulásával.

Kockázati tényezők lehetnek továbbá a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a bételdió vagy gutka rágása is, illetve bármiféle szájbetegséggel összefüggő kórelőzmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.