Nem tudnak leállni, tele vannak energiával

Észrevetted már? 15 jel, hogy hiperaktív felnőtt vagy

Sokszor hallunk a gyerekkori hiperaktivitásról - arról azonban nem sokat, hogy ez a felnőtteknél is jelen van. Akik kicsiként hiperaktívak voltak, felnőttként sem tudnak leállni...

2011.06.06 10:50ma.hu

A felnőtteknek nagyjából 4 százaléka hiperaktív, de számos eset sosem lesz diagnosztizálva. Ezeknek az embereknek a fele már gyermekkorában is hiperaktivitással küzdött.

Fontos, hogy tisztában legyenek a diagnózissal, mert könnyen túlpörgethetik magukat, nagyobb eséllyel lesznek részesei egy balesetnek, túlkapásoknak, fordul elő náluk nemkívánatos terhesség, kevesebb fizetés. Nem tudnak leállni

Lássuk, mik lehetnek a felnőttkori hiperaktivitás, azaz hiperkinetikus zavar (ADHD) jelei. A gyermekkorukban hiperatív emberek túlzottan energikusak - felnőttként azonban természetesen nem a sok ugrálás és futkosás jellemző rájuk.

Képtelenek ellenben leállni. Pontosabban: leülni, hiszen állandóan azon jár az eszük, mit kell éppen csinálniuk. Nyugtalanok, nem tudnak "csak úgy" ülni.

Az ADHD-val küzdők családjában már nagy valószínűséggel másnál is előfordult a probléma. Szakértők szerint genetikai háttere van, ha a famíliában valaki hiperaktív, 25-35 százalék rá az esély, hogy a családban más is küzd ilyesmivel.

Sok esetben a felnőtt akkor szembesül vele, hogy maga is hiperkinetikus zavarban szenved, amikor a gyermekénél diagnosztizálják a hiperaktivitást.

A kapcsolatuk rámehet

Az ADHD-ban szenvedőkkel együtt élni sem egyszerű - kezdetben izgalmas és üdítő lehet a viselkedése, ám idővel a másik felet elkezdheti zavarni. Amikor a kapcsolat már stabil, hosszabb ideje tart, a dolgok pedig kiszámíthatóbbá válnak, a hiperaktivitásból fakadó konfliktusok elkezdhetik megmérgezni az egészet.

Az ADHD-val küzdő nő vagy férfi párja egyre nehezebben viseli a viselkedését, és nemcsak ő - a családtagok, a barátok is úgy értékelhetik ezt, mint fokozott énközpontúságot.

Cigi, kábítószer, stressz

A hiperaktív felnőttek jó része füstöl. A nikotint afféle nyugtatásnak használják. Ha abba próbálják hagyni a dohányzást, gyakran több problémájuk lesz a koncentrációval. Hiszen az ADHD figyelemzavarral jár. Sokan alkoholt isznak és kábítószert használnak - már fiatal korban.

Ha visszagondolnak a gyermekkorukra, az ADHD-val küzdőknek már az iskolában is gondjuk volt vele, hogy odafigyeljenek a tanárra, a munkájukra-feladatukra, és nyugodtan üljenek. Olykor kétszer akkora koncentrációra van szükségük, hogy valóban megjegyezzenek valamit.

Sok esetben nagyon nehezen tudják elvégezni munkáikat, mindig a határidő előtti napra hagyják. Mindig csak halogatnak, és emiatt folyton stresszhatás alatt vannak, aggodalmaskodnak.

Emellett azonban keresik a veszélyt. Olyan elfoglaltságokat keresnek, amelyek stimulálják őket, sokszor kockázatosakat. Gyorsan vezetnek, fogadásokba mennek bele, szeretik a veszélyes sportokat, és házasságon kívüli viszonyokba keveredhetnek.

"Már megint elhagytam valamit"


Az ADHD-ban szenvedők gyakran elhagyják a dolgaikat. Egy kulcs, egy telefon, egy határidőnapló - jellemző, hogy idegesen turkálnak a táskájukban. Problémájuk miatt ugyanis sokszor képtelenek koncentrálni arra a dologra, amit éppen csinálnak, ezért nem tudják például, hová tették le a kulcsukat.

A legtöbb ember, ha unja is a munkáját vagy kevésbé élvezi, ráveszi magát, hogy lelkiismeretesen csinálja és odafigyeljen rá. A hiperaktív felnőtt erre csak kevésbé képes. Hiába jól képzett és ügyes, ha a munkájában sok az egyforma dolog, az ismétlődés, netán monoton, gyorsan feladja. Nagyon nehéz számára a koncentráció.

Csak a változatos munkában leli örömét! Könnyen elveszíti a fonalat egy telefonos konferencia beszélgetés alkalmával, mert elkalandozik...Az otthoni feladatainak sem igen tud a végére érni.

Gyorsan felkapja a vizet

Ha észrevesszük, hogy nagyon gyorsan felmegy bennünk a pumpa, a harag és a frusztráció miatt kikelünk magunkból, majd pár perc múlva olyan, mintha mi sem történt volna, az is lehet az ADHD jele.

A hiperaktív felnőtt impulzív - sokszor anélkül tesz valamit meg, hogy alaposan átgondolná azt, megnehezítve a családja vagy a kollégái életét. Képes hirtelen felfüggeszteni a munkát, védekezés nélkül szexelni, vagy "ész nélkül" vásárolni.

Nem tud relaxálni, az a felfogása, hogy ez idő alatt számos hasznos dolgot meg lehetne csinálni. Számukra a meditáció alighanem lehetetlen. Az ADHD-val küzdőknek érdemes szakemberhez fordulniuk, hogy problémájukat kezelni tudják.

Meg kell tanulniuk jobban összpontosítani, kizárni dolgokat, amelyek elterelhetik a figyelmüket és időt szánni a relaxálásra is. Megoldást jelenthet elsajátítani, hogyan bontsuk a feladatokat kisebbekre, és apránként oldjuk meg őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.