Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!

Hatékony lehet a hiperaktív felnőtteknél a viselkedésterápia

Kognitív viselkedésterápiával jelentősen enyhíthetők a figyelemhiányos hiperaktivitászavar (ADHD) tünetei felnőtteknél egy amerikai kutatás szerint. Amennyiben megtanulják tudatosan kezelni problémáikat, az érintettek kétharmadának legalább harminc százalékkal csökkentek a panaszai.

2010.09.01 08:19MTI

Az Egyesült Államokban a felnőttek mintegy négy százaléka szenved ADHD-ben. Legtöbbjük stimulánsok, például Ritalin segítségével küzdik le koncentrációs nehézségeiket és impulzivitásukat. És bár a gyógyszerek hatékonyan csökkentik a tüneteket, az emberek általuk nem tesznek szert új képességekre - véli a Massachusettsi Általános Kórház orvosa, Steven Safren.

Az orvoskutató és csapata 86 olyan páciensen tesztelte egy pszichológiai módszer hatékonyságát, akiknél a gyógyszerek szedése ellenére fennálltak az ADHD tünetei - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A résztvevők egy része 12 héten át tanácsadással egybekötött lazítótréningen vett részt, a többiek viselkedésterápiában részesültek.

Utóbbi során egyéni foglalkozásokon kellett megtanulniuk, hogyan szervezzék meg jobban hétköznapjaikat, hogyan kezeljék a figyelemelterelő hatásokat és a stresszt, valamint hogyan fejlesszenek ki problémamegoldó stratégiákat. Ez a terápia a résztvevők kétharmadánál legalább harminc százalékkal csökkentette a tüneteket.

A lazítógyakorlatokat végző kontrollcsoportnak ezzel szemben csupán egyharmada profitált azokból.

A javulás a kezelés befejezte után egy évvel is fennállt. Ez a módszer különösen azon páciensek számára alkalmas, akik nem kívánnak gyógyszereket szedni, illetve nem reagálnak azokra - hangsúlyozzák a kutatók az amerikai orvosi kamara folyóiratában (JAMA) megjelent tanulmányukban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.