Korán kell beavatkozni a dadogónál

A gyerek nem tud lépést tartani az elvárásokkal - ezért dadog?

A dadogás első látásra egyszerű jelenségnek tűnhet: a dadogós emberek nehezen mondanak ki bizonyos szavakat, többször megismételnek, vagy elnyújtanak hangokat, szótagokat, időnként úgy tűnhet, mintha valósággal küszködnének a beszéddel.

2011.06.03 08:50medipress.hu

Pedig a dadogás ennél sokkal összetettebb jelenség, melyet részben genetikai, érzelmi, agyi és nyelvi faktorok határoznak meg - állítja Jane Fraser, az Amerikai Dadogás Alapítvány elnöke.

Szerinte olyan sok tényezőből tevődik össze akár csak egyetlen szó kimondása, hogy a beszéd a legmagasabb fokú és legösszetettebb dolog, amire az ember képes. Az orvosok négy olyan faktort azonosítottak, melyek hozzájárulhatnak a dadogás kialakulásához:

- Genetika:

Öt emberből körülbelül háromnál kialakulhat a dadogás, amennyiben a családban már korábban is előfordult ez a probléma.

- Gyermekfejlődés:

A korai beszéd-, és nyelvi problémákkal küszködő, vagy a fejlődésben kicsit elmaradt gyerekek esetében valószínűbb a dadogás kialakulása.

- Neurofiziológia:

A kutatók megállapították, hogy a dadogós emberek a normálistól eltérő módon képzik a beszédhangokat.

- Családi dinamika:

A teljesítménykényszer, a sikerorientáltság és a felgyorsult életmód szintén hozzájárulhat a dadogás kialakulásához.

A fizikoterápiás technikák, mint például a kognitív viselkedésterápia ugyanolyan hatékonynak bizonyultak, mint a beszédterápiás technikák, melyek során a dadogósok megtanulnak lassabban beszélni, és bizonyos tanult trükkökkel ki tudják mondani a problémás hangokat és szótagokat - mondta Fraser.

A korai beavatkozás fontosságát hangsúlyozta Tommie L. Robinson, beszédterapeuta, aki szerint a fejlődési dadogás olyankor alakul ki, amikor egy gyerek beszéd- és nyelvi képességei nem tudnak lépést tartani a szülők, vagy környezete által elvárt verbális követelményekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.