Súlyos hatásai lehetnek

Végzetes is lehet a dadogás?

A dadogást a legtöbben apró beszédhibának tartják, pedig a betegség hosszú távú hatásai nagyon súlyosak is lehetnek, állítja Mark Onslow, az Ausztrál Dadogási Kutatóközpont alapítványi igazgatója.

2011.03.18 17:50medipress.hu

A Király Beszéde című Oscar-díjas film őszintén mutatja be azokat a problémákat, amikkel egy dadogó embernek szembe kell néznie.

"Nem ad azonban pontos képet azokról a súlyos klinikai esetekről, amelyekkel nap, mint nap találkozhatunk - nyilatkozta Mark Onslow professzor - Korai kezelés nélkül a dadogás komolyan károsíthatja a betegek érzelmi, tanulmányi és szociális fejlődését."

Onslow professzor szerint további probléma, hogy a film készítői a betegséget teljes egészében pszichológiai eredetűnek állították be.

"A dadogás elsősorban testi, idegrendszeri betegség, amelyet természetesen súlyosbíthatnak olyan tényezők, mint a szorongás és a stressz. A dadogás egy igen rejtélyes betegség, hiszen nagyon hirtelen lép fel, és ha nem kezeljük már az iskolai tanulmányok megkezdése előtt, később nagyon nehezen lehet megszabadulni tőle."

A Sydney Egyetem Egészségtudományi Karának védnöksége alatt működő Ausztrál Dadogási Kutatóközpont munkatársai fejlesztették ki a Lidcombe Programot, amit ma már világszerte alkalmaznak a kisiskolások dadogásának kezelésére.

"Rengeteg dolog van még, amit nem tudunk a dadogásról, és ezért különösen fontos az Ausztrál Dadogási Kutatóközpont munkája" -
nyilatkozta Onslow professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.