Kevesebb rossz szokásuk lesz a szüleikkel evőknek

Nyolc ok, amiért kellenek a családi vacsorák!

A napi hajtás közepette a családtagok örülnek, ha legalább este egy kis időt tölthetnek együtt - jó esetben. Nem is hinnénk, milyen előnyei vannak a közös családi vacsoráknak.

2011.06.02 10:55ma.hu

A meghitt családi vacsorák, a nyugodt étkezések valahogy kiveszőben vannak rohanó világunkban - reggel éppencsak van idő a reggeli elfogyasztására, de van, aki nem is eszik semmit iskolába, munkába indulás előtt.

Magas kalóriájú péksüteményekkel tartjuk magunkat délig, majd jön a menza, este pedig olykor megteszi a gyorséttermi ablakból kiadott szendvics is - ez az életvitel nemcsak az egészségünkre káros, de a családunkra is.

Noha sokan panaszkodnak arról, hogy a közös családi étkezésekre nincs idő, szerencsére még igen sokan vannak, akik a héten legalább öt alkalommal együtt fogyasztják el vacsorájukat.

Ez a szokás nemcsak arra jó, hogy a családtagok kibeszélhessék a napi történéseket, elmondhassák, ha valami bántja őket, de az egészségesebb étkezésre is rászoktat - vélik a Columbia Egyetem kutatói.

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok a 9-14 éves gyermekek, akik gyakran esznek a családjukkal esténként, több gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztanak, kevesebb zsírt visznek be szervezetükbe.

Étrendjükben sokkal több tápanyag található meg, mint például kalcium, vas és a rostok. A szülőknek megvan rá a lehetőségük, hogy gyermekiket olyan ízekre, ételekre szoktassák, amelyek egészségesek.

Ha pedig ezeket az ételeket szeretik meg, kevésbé csábulnak el a hizlalóbbak irányába. Olykor egy kis biztatás, és kevesebb "addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg a brokkolidat meg nem eszed" - jellegű felszólítás is hatásos lehet, hogy a gyermek élvezze is annak az ételnek az ízét, akkor is, ha első pillantásra nem találta jónak.

A családi étkezések alkalmával a szülő ellenőrzése alatt tarthatja, mennyit eszik a gyermek. Ha ugyanis a menzán vagy másutt étkezik, ez kevésbé felügyelhető, és könnyen elhízáshoz vezet - különösen, ha gyorséttermekben is sok időt tölt a csemete.

Az egészséges ételeknek köszönhetően a gyerekek energikusabbak lesznek, jobban teljesítenek az iskolában, kevésbé jellemző, hogy stresszessé, depresszióssá válnának, vagy étkezési zavarokkal küzdenének.

Kisebb az esélye a túl korai szexuális életnek, valamint annak, hogy egy tini italozni, dohányozni és drogozni kezd.

A családdal együtt étkező gyerekeknek általában szüleikkel is bensőségesebb a kapcsolatuk, és számukra fontos, hogy anya és apa büszke legyen rájuk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.