Teljes kiőrlésű buci és grillezés a titok

Próbálja ki: milyen az egészséges hamburger?

Igen, a mára "alapétellé" lett, de zsírtartalma miatt rettegett hamburger is lehet egészséges - csak az összetevőket kell megváltoztatni. Hogyan?

2011.05.27 10:50ma.hu

A hamburgerekkel az a legnagyobb baj, hogy szinte mindegyik összetevőjük már önmagában is hizlal, és tele van egészségtelen zsírokkal.

Ha azonban egészséges hozzávalókkal készítjük, ugyanolyan finom hamburgert tálalhatunk fel.

A húspogácsa készüljön sovány marhahúsból vagy ami még jobb: halból. Friss lazacból például. De a pulykahús és a csirke is nagyon előnyös megoldás. A húst grillezzük, és máris sokat tettünk az egészségünkért.

Fotó: Quentin Bacon/health.com

A zöldségek közül szabadon válogathatunk, lehet lencse, saláta, uborka, paradicsom, amelyik tetszik. Az ízesítők közül ajánlott a fekete bors, az olíva olaj, sovány sajt és a mustár. Ha már grillezünk, készíthetünk minihamburgereket nyársra húzva is.

Vega burger


A vegetáriánusok külön örülnek egy olyan hamburgernek, amelyik ízletes, mégsincs benne hús. De minek is a húspogácsa, ha a hambi anélkül is fennséges? A gombás-, lencsés pástétommal megkent, krémes sajttal készült töltelék (további zöldségekkel megspékelve) nagyon finom, melyet teljes kiőrlésű buciban szolgálunk fel.

Nemcsak ízletes, de tele van értékes rosttal. Kellemes ízt adhatunk neki fokhagymával, olívaolajjal, kakukkfű- és bazsalikom levelekkel, hagymával, kis sóval, tojással, paradicsomszeletekkel! Csupán 330 kalória.

Szezámmagos burger

Nincs kifejezetten nyári étel tengeri herkentyűk nélkül - a hamburgernek is finom alapjai lehetnek.

Egy igazi nyárias hamburgerhez lazac szeletre, bébispenótra, friss citromléra, gyömbérre, alacsony nátriumtartalmú szójaszószra, sóra, fekete borsra, szezámmagra, zsírszegény görög joghurtra, zúzott fokhagymára, kaporra és olívaolajra van szükségünk. Így egy - teljes kiőrlésű zsemlével felszolgált - hamburger csak 460 kalória.

Fotó: Quentin Bacon/health.com

Maria Menounos kedvence

A görög sztár előszerettel készít magának "Mykonos" hamburgert, amely nem több, mint 300 kalória.

A teljes kiőrlésű buciba sovány pulykahús kerül, feta sajt, és különféle fűszerek, amelyek kis pikantériát adnak neki. Mehet bele friss petrezselyem, só és fekete bors, fokhagyma por, mustár, vöröshagyma is. Ha pulyka- és marhahús helyett csirke kerül a hamburgerbe, az még csökkenti a kalóriabevitelt.

Hamburger Hawaii módra

Adjunk egy kis trópusi ízt a pulykahússal készült hamburgernek: a cayenne bors, a barbecue- és a szójaszósz mellett jöhet az ananász, papaya és egy kevés barnacukor.

Hagymával, salátával, paradicsommal, só-borssal, olívaolajjal ugyanúgy ízesíthetjük.

A zöldségeket akár meg is süthetjük,
a sült paradicsom és paprika például remek ízt ad a hamburgereknek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.