Hallott már a káposzta chipsről?

Igen, lehet! Hogy ússzuk meg olcsóbban az egészséges ételeket?

Szomorú tény, hogy az egészségesebb ételekért többet kell fizetni - egy teljes kiőrlésű liszt, de még a gyümölcs is lassan drágább, mint a fehér liszt és az édesség. Hogyan spórolhatunk úgy, hogy közben egészségesen eszünk?

2011.05.20 10:45ma.hu

Sajnálatos tény, hogy ha valaki szeretne egészségesen étkezni, annak manapság ára is van: az egészséges ételek ugyanis sok esetben drágábbak, mint a kevésbé egészségesek.

Néhány trükk szerencsére van arra is, hogyan spórolhatunk olyan ételeken, amelyek jótékonyak a szervezetünkre nézve. Amit mindig megtehetünk például: gyümölcs- és zöldségvásárlásra keressük inkább a helyi piacokat, mert ott olcsóbban is hozzájuk juthatunk.

Friss gyümölcs helyett vegyünk fagyasztottat! A friss málnát például szezonon kívül valóban borsos áron kínálják. Nemcsak tápláló és finom, többféle egészséges finomság készíthető belőle, és fagyasztottan ugyanolyan értékes. Még annak a veszélye sem áll fenn, hogy gyorsan megromlik a drága pénzért megvett gyümölcs.

Az instant, nagy csomagolású zabpelyhek helyett - amelyben nem ritkán jelentős mennyiségű cukor van -, vásároljunk kisebb mennyiségűt magában, és ízesítsük otthon ízlés szerint. Zsírszegény joghurttal, vagy a fent említett fagyasztott gyümölcsökkel kiváló reggeli csemege!

Készítsünk az egészségre káros burgonya chips-ek helyett zöldség chips-et! A saját készítésű káposzta chips például ugyanolyan finom lehet és kevesebb, mint 50 kalóriát tartalmaz.

A megmosott kel káposzta leveleket fújjuk be egy kevés sütő spray-el, tengeri sóval ízesítsük és süssük 15 percig magasabb hőfokon. Ízre is hasonlít a burgonyachips-hez.

Tudjuk: halat enni nagyon hasznos a benne levő Omega-3 zsírsavak miatt. Ám az is bizonyos, hogy a hal sem olcsó dolog. De ha megvesszük a fagyasztott vagy friss hal helyett a konzerv halat - tonhalat vagy lazacot - ugyanolyan finomat ehetünk belőle és ugyanazokkal a szervezetünk számára értékes anyagokkal "szerelkezünk fel".

Értékes fehérje forrás a tofu: ha kicseréljük tofukeverékre a drága proteinporokat, és azt dobjuk bele például a smoothie-ba, máris egy egészséges, tápláló ételt kaptunk.

Nagyon hasznosak a szárított gyümölcsök - aszalt szilva, datolya, és a diófélék. A mogyoró, a mandula, a dió mind-mind fontosak a szervezetünk egészséges működéséhez. Telítenek, a szárított gyümölcsök pedig az édesség utáni vágyat is csillapítják.

Tervezzük meg a hetet


Ha előre megtervezzük, melyik nap mit fogunk enni, könnyebb a bevásárlás is, és felesleges dolgokra nem költünk.

Nézzük meg alaposan, mi az, amink már van a hűtőben vagy a szekrényben, és felhasználhatjuk-e valamilyen ételhez. Ha igen, mit kell hozzá venni, hogy valóban minden meglegyen az ebédhez.

Sokszor meglepő lehet, mi mindenről feledkeztünk el, pedig hasznos alapanyagok lehetnek! Azt is vegyük figyelembe, melyik napokon esélyes, hogy másutt étkezünk vagy elmegyünk este valamit bekapni. Ezekre az időpontokra ugyanis felesleges otthonra ételt készíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.