Egészségtelenebbül élnek az aluliskolázottak

Akik keveset tanult, előbb öregszik?

A kevesebb iskolát végzett emberek hajlamosabbak a gyorsabb öregedésre, állítja egy 400 fős mintát felhasználó londoni tanulmány.

2011.05.19 13:00medipress.hu

A DNS vizsgálatok arra engedik következtetni a tudósokat, hogy a sejtöregedés folyamata gyorsabb az aluliskolázottaknál, mint az egyetemet végzetteknél. A Brit Szív Alapítvány szakértői szerint a magasabb képzettség következtében többen élnek egészségesebb életet.

Az egészségi állapot és a társadalmi-gazdasági állapot között egyértelmű kapcsolat áll fenn.

A rossz anyagi helyzetben élő emberek nagyobb valószínűséggel dohányoznak,
kevesebbet mozognak, egészségtelenebb ételeket esznek és ráadásul általában rosszabb egészségügyi ellátásban részesülnek, mint vagyonosabb embertársaik.

Andrew Steptoe, a Londoni Egyetem professzora négyszáz 53 és 75 év közötti nő és férfi vérmintáját vizsgálta meg, majd megmérte a kromoszómák végein található DNS-szakaszok, úgynevezett telomerek hosszát.

A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a hátrányosabb háttérrel rendelkező, aluliskolázott emberek DNS-ében a telomerek rövidebbek, amiből arra lehet következtetni, hogy a sejtöregedés az ő esetükben gyorsabb, mint a magasabban képzett emberek esetében.

Az eredményekből továbbá az is kiderült, hogy az emberek társadalmi és gazdasági státusza nem befolyásolta a telomerek hosszát, mint ahogy azt korábban feltételezték a tudósok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.