A leglassúbb ütem

Még nagyobb gondban a világ leggyorsabban öregedő társadalma

A népszámlálások kezdete óta a leglassúbb ütemet mutatja a népességnövekedés Japánban, a világ leggyorsabban öregedő társadalmában - derült ki egy pénteken ismertetett jelentésből.

2011.02.25 09:49MTI

Az ázsiai szigetországban roppant alacsony a születési ráta - áll a legújabb népszámlálási jelentésben.

Japán a világ tizedik legnépesebb állama, 2010 októberében 128,05 millió lakost számláltak, ez csupán 0,2 százalékkal több, mint a legutóbbi méréskor, 2005-ben. A népesség ráadásul 2007 óta folyamatosan csökken. A népességnövekedés üteme most a leglassúbb azóta, hogy 1920-ban bevezették a rendszeres cenzust - közölte Nodzaki Keiko, a belügyminisztérium munkatársa.

- A demográfiai növekedés lassú ütemét legfőképp a rendkívül alacsony születési ráta okozza. Sok fejlett országhoz hasonlóan Japánban is egyre tovább várnak a fiatalok a házasságkötéssel és a gyermekvállalással, előtérbe helyezve a karriert és a kívánt életszínvonal elérését.

A japán nők életük során átlagosan 1,37 gyereket szülnek 2008-as adatok szerint, ez a születési ráta az egyik legalacsonyabb a világon - mutatott rá a kormány.

A szigetország társadalma öregszik a leggyorsabban a világon, tavaly 10 százalékkal, 44 449-re nőtt a száz év felettiek száma. A 65 évnél öregebb lakosok is többen vannak mint valaha, számuk eléri a 29,4 milliót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.