Mészárlás az Antarktisznál

Japán lezárta a bálnavadász szezont az állatvédők akciói miatt

Japán idő előtt befejezte a bálnavadász szezont az Antarktisznál az állatvédők akciói miatt.

2011.02.18 09:50MTI

Ezt erősítette meg pénteki tokiói sajtóértekezletén Kano Micsihiko japán mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati miniszter.

Kano ezzel megerősítette a két nappal ezelőtt kiszivárgott információkat a japán halászflotta bálnavadászainak hazahívásáról, az eredetileg márciusig tartó déli-sarkvidéki vadászszezon idő előtti lezárásáról. Ezt biztonsági megfontolásokkal, a hajók és a legénység épsége megóvásának szükségességével indokolta, megelőzendő az állatvédők, a Sea Shepherd nevű harcias környezetvédelmi szervezet hajójának zaklatásait.

A japán hajók december elején indultak útnak az Antarktisz felé, de rögtön a nyomukba eredt a környezetvédők hajója, és üldözőbe vette a japán flotta bázishajóját, s a hónap eleje óta zavaró manővereket hajtott végre közelében.

A Sea Shepherd már 2005 óta igyekszik megzavarni a bálnavadászatot, de most először fordult elő, hogy a japán hatóságok a halászflotta idő előtti visszahívásáról döntöttek. Japán hajók évente több száz bálnát ejtenek el a Déli-sarkvidéken, hivatalos magyarázat szerint "tudományos" céllal, a kereskedelmi bálnavadászatra ugyanis 1987 óta moratórium van érvényben.

Egy másik környezetvédő szervezet, a Greenpeace szerint Japán már korábban döntött az idei vadászati szezon lerövidítéséről, de nem a Sea Shepherd zaklatása miatt, hanem azért, mert már túl nagy mennyiségű bálnahúst halmoztak fel.

A japánok már február 10-én felfüggesztették a bálnavadászatot a tokiói halászati hivatal korábbi közlése szerint. Kano Micsihiko ugyanakkor a sajtóértekezleten került annak megválaszolását, mi lesz a japán halászflottával a következő bálnaszezonban.

Az elmúlt szezonban Japán 507 bálnát ejtett el, csak 60 százalékra teljesítve tervét, míg az idei szezonra tervként kitűzött 850 egyedből az állatvédők szerint csak 30 és 100 közötti bálna került terítékre, ami a japán bálnavadászat legrosszabb évét jelentené.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.