Megúszta ejnye-bejnyével a veszélyes mutatványt

Bálna hátán "lovagolt" egy fiú Ausztráliában

Felmászott egy bálna hátára egy tinédzser a nyugat-ausztráliai Perth partjainál, s kb. fél percig úszott vele együtt, míg az állat le nem dobta magáról - jelentette a Sunday Times című ausztrál lap.

2010.11.01 18:43MTI
Sam, a "bálna lovas" - Fotó: dglobalnews

Az éppen strandoló 14 éves Sam Mathesonnak fogalma sem volt arról, hogy törvénysértést követ el, amikor úgy döntött, hogy közvetlen közelről is megnézi a part felé közeledő hatalmas tengeri emlőst. Sikerült is odaúsznia hozzá és karjával megkapaszkodni az oldalán úgy 20-30 másodpercre, félig a vízbe belelógva. A fiú beszámolója szerint a simabálna csak akkor vette észre őt, amikor felkapaszkodott rá, ekkor azonban nemsokára a farokuszonya egy hatalmas csapásával magával rántotta a vízbe.

Matheson rövid időre víz alá került, de sikerült a felszínre emelkednie és kiúsznia a parti sziklákig. Sam szerint az állat úgy 14 méter hosszú lehetett, és a bőre "nagyon finom, nagyon puha tapintású" volt. A fiú illegális bravúrját egy amatőr fotós is megörökítette.

A tinédzser elmondta az újságnak, nem tudta, hogy törvény tiltja 30 méternél jobban megközelíteni egy bálnát, részint a faj védettsége, részint a balesetveszély miatt - egy bálna akár az uszonyával halálos csapást mérhet emberre.

A "bálnán lovagló fiút" akár 10 ezer ausztrál dollár bírsággal is sújthatták volna, ám végül megúszta figyelmeztetéssel, de a legfontosabb, hogy élve és épségben került ki a veszélyes kalandból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.