Ugrik a békeszerződés?

Az orosz parti őrség cáfolja, hogy japán halászhajókra nyitott volna tüzet a Kuril-szigeteknél

Az orosz parti őrség szerdán cáfolta azokat a tokiói sajtójelentéseket, hogy japán halászhajókra nyitott volna tüzet a Kuril-szigeteknél déli tagjainál, Habomai sziget közelében.

2011.02.16 06:06MTI

A határőrizetet is ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat parti őrségének szahalini igazgatósága közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel, hogy orosz részről nem nyitottak tüzet japán halászhajókra, még csak figyelmeztető lövéseket sem adtak le.

A Kyodo japán hírügynökség kedden japán tengerészeti forrásokra hivatkozva számolt be egy incidensről, azt állítva, hogy Habomai szigeténél az orosz határőrök világító lövedékekkel lőttek egy japán halászhajót. A Kyodo szerint a japán hajó véletlenül keveredett orosz felségvizekre. A japán hatóságok vizsgálatot indítottak, s minden további kommentártól elzárkóztak addig, amíg a halászhajó vissza nem tér a szigetország kikötőjébe, s kihallgatják legénységét.

A legutóbbi súlyos incidens tavaly januárban történt a körzetben, akkor Kunsír szigeténél két japán halászhajóra nyitottak tüzet az orosz parti őrség hajóiról. Akkor Tokió előbb tiltakozott, majd kiderült, hogy a japán halászhajók kapitányai több órára kikapcsolták műholdas nyomkövetőiket - ami szigorúan tilos számukra -, s ekkor kerülhettek a számukra tiltott övezetbe.

Japán vitatja a Kuril-szigetek Uruptól délre fekvő, s a második világháborúban a Szovjetunióhoz került négy tagja feletti orosz fennhatóságot, s ezen "északi területek" kérdésének megoldásától teszik függővé a békeszerződés aláírását Moszkvával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.