A mérsékelt alkoholfogyasztás egészséges

Káros, ha valaki egyáltalán nem iszik alkoholt

A mérsékelt alkoholfogyasztás egészségessé tesz - Időskorban szellemileg tovább marad friss az, aki időnként a pohár fenekére néz.

2011.05.23 15:20ma.hu - Szilágyi Szabolcs

Több mint 3200 német résztvevővel zajlott az a kutatás, melynek alanyai a 75 éves vagy afeletti korosztályból kerültek ki. Az alkohol hatását vizsgáló felmérés során olyan embereket figyeltek meg, akiken a vizsgálat kezdetekor még nem volt tapasztalható az időskori elbutulás (demencia), sem az Alzheimer-kór.

Tizennyolc hónappal, majd 3 évvel a tesztek megkezdését követően újfent felmérték az idősek szellemi állapotát, és azt tapasztalták, hogy azok, akik nem tartózkodtak teljesen az alkoholoktól, jobb mentális egészségnek örvendtek.

Az Age and Ageing tudományos lapban napvilágot látott felmérés elkészítése során az alkoholfogyasztási szokásokat részletes elemzésnek vetették alá, annak típusát (bor, sör, vegyes összetételű italok) és mennyiségét egyaránt rögzítették.

Az eredmények kiértékelése rávilágított, hogy a gyümölcsök bódító levét kedvelők 30 százalékkal kevésbé hajalmosak demenciára és 40 százalékkal kevésbé Alzheimer-kórra, azokhoz képest, akik teljes absztinenciát fogadtak.

Ez a kedvező hatás azonban csak akkor jelentkezett, hívta fel a figyelmet Siegfried Weyerer, a Mannheimben székelő Mentális Egészség Központi Intézetének professzora, ha az illető tudott mértéket tartani.

Weyerer szerint kétség nem fér ahhoz az évszázados megállapításhoz, hogy az alkoholizmus rossz hatással van a memóriafunkciókra és neurodegeneratív betegségeket okoz.

Visszatérve a kutatásra: az előzetes vizsgálatok szerint a résztvevő 3202 önkéntes egyikénél sem jelentkeztek a demencia tünetei. A későbbi ellenőrzésekkor 217 embernél figyelték meg a betegség kialakulását, de az alkoholt mérsékelten fogyasztók közül kimutathatóan kevesebbek estek a kór áldozatául.

Jó hír azoknak, akik csak bizonyos alkoholfajtákat kedvelnek: a tanulmány megállapította, hogy az elfogyasztott alkohol típusától függetlenül jelentkezik a hatás.

"Összességében az eredmények megerősítik a korábbi, hasonló felmérés adatait, mely szerint az időskori mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, még a 75 éves vagy annál idősebb emberek esetében is." -
állapította meg a vizsgálat.

Az elmúlt 31 évben egyébként összesen 71 tudományos kutatás készült a témában, 153.856 különböző népcsoportból származó, eltérő alkoholfogyasztási szokásokkal bíró ember bevonásával.

Legtöbbjük összefüggést mutatott ki a mérsékelt borimádat és sörrajongás valamint a jobb mentális állapot között.

"Az öregedésnek nem kell feltétlenül együtt járnia a leépüléssel. Úgy gondolom, hogy aki eddig nem fogyasztott alkoholt, annak nem is kell elkezdenie, csupán időskorára való hivatkozással, de aki korábbi élete folyamán rendszeresen és mértékkel ivott, annak viszont nem szabad abbahagynia ezt a szokását."
- véleményezte a németek eredményeit a Bostoni Egyetemi Gyógyászati Központ nevében nyilatkozó Dr. Harvey Finkel.

"Az idősebb korosztályba tartozók nagyobb felelősséggel bánnak az alkohollal, mint a fiatalok, és nagyobb előnyük is származhat a mérsékelt alkoholfogyasztásból. A kor nem lehet indok az absztinenciára."- tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.