Meglepő fájdalomcsökkentő módszer

Megzavarja az agyat a keresztbe tett kéz - és hatásos!

Egyszerűen azzal, hogy karba tesszük a kezünket, megzavarhatjuk az agyunkat, és elterelhetjük a figyelmünket a fájdalomról.

2011.05.23 18:51medipress.hu

Az agy azt szokja meg, hogy a bal kezünk a bal oldalunkon tevékenykedik, a jobb kezünk pedig a jobbon.

Ha karba tesszük a kezünket, az agyunk ideiglenesen összezavarodik, ezért kevésbé fogékonnyá válik a fájdalomra. A kutatók szerint az elmélet főként a kézfejekben érzett fájdalomra vonatkozik, a többi testrész tekintetében egyelőre nem vizsgálták.

"Talán amikor megsérülünk, nem csak dörzsölgetnünk kellene, hanem karba is kellene tennünk a kezünket" - javasolja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Giandomenico Iannetti, a University College London kutatója.

A kísérlet során lézerrel négy ezredmásodperc hosszúságú, érintés nélküli fájdalmat generáltak az alanyok kézfején, amit később úgy is megismételtek, hogy karba tették a kezüket.

A résztvevők értékelték a fájdalom intenzitását, a kutatók pedig EEG-vel is ellenőrizték elektromos agyi válaszaikat. Mind az alanyok válaszai, mind az EEG azt mutatta, hogy a fájdalom gyengébb volt, amikor az alanyok karba tették a kezüket.

A hatás a kutatók szerint "enyhe, de szignifikáns", körülbelül három százalékos csökkenésnek felel meg. Dr. Iannetti úgy véli, hogy a csillapító hatást az agy összezavarása okozza.

Bár nem jelentős fájdalomcsillapító hatás, a kutató szerint érdemes vizsgálni krónikus kézfájdalomtól szenvedő betegek számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.