Tünetenyhítő és fájdalomcsillapító is

Hatásos! A meditálók lehalkítják a fájdalomjeleket

A kutatások már régebben kimutatták, hogy a rendszeres meditáció segít a krónikus fájdalomtól szenvedő emberek tüneteinek enyhítésében, a csillapító hatás hátterében álló idegi mechanizmust azonban nem ismerték.

2011.05.17 13:00medipress.hu

Az MIT és a Harvard kutatói most egy lehetséges magyarázattal szolgálnak arra a jelenségre, miszerint a meditáció segít a krónikus fájdalmakkal küzdők tüneteinek enyhítésében.

A Brain Research Bulletin online kiadásában megjelent tanulmány során a kutatók rájöttek, hogy a nyolchetes meditációs tréningen részt vett emberek jobban tudták szabályozni az egyik agyi hullámot, az alfa ritmust.

„Ezek a tevékenységi minták minimálisra csökkentik a figyelemelterelést, és csökkentik annak lehetőségét, hogy az ingerek eltereljék a figyelmünket” –
nyilatkozta Christopher Moore neurológus.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a meditációs tréning jobb összpontosításra nevel, amit részben azzal ér el, hogy jobban szabályozzuk a felmerülő dolgok ránk gyakorolt hatását.”

Az agysejtek bizonyos frekvenciákat illetve hullámokat használnak az információáramlás szabályozására, valahogy úgy, ahogyan a rádióállomások különféle frekvenciákon sugároznak.

Az egyik frekvencia, az alfa hullám különösen azokban a sejtekben aktív, amelyek az érintést, a látást és a hallást dolgozzák fel a legkülső agykéregben, ahol segít elnyomni a nem odaillő vagy figyelemelterelő érzeteket, szabályozza a szenzoros információ áramlását az agyi területek között.

A kutatók kísérletükhöz 12 önkéntest kértek fel, akik korábban még sosem meditáltak. Az alanyok fele az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés (MBSR) technikát tanulták meg egy nyolchetes kurzuson, a másik felét pedig arra kérték, hogy ne meditáljanak.

A kutatók agyi képalkotó vizsgálatokat végeztek az alanyokon a kísérlet kezdete előtt, három hét múlva, és a nyolcadik hét végén. A nyolcadik hét végén a tréningen részt vett alanyok nagyobb amplitúdójú alfa hullámokat mutattak, amikor valamelyik testrészükre kellett összpontosítaniuk.

Ráadásul az amplitúdó változásai a meditációt tanulókban gyorsabban is következtek be. Bár a tanulmány résztvevői nem szenvedtek krónikus fájdalomtól, az eredmények azt mutatják, hogy a meditáló, fájdalmaktól szenvedő betegek esetében a jótékony hatás abból eredhet, hogy gyakorlatilag le tudják halkítani a fájdalomjeleket.

A kísérletből az is kiderült, hogy a meditációt tanuló alanyok alacsonyabb stressz-szintről számoltak be, mint a nem meditáló résztvevők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.