Az agykérgük vastagabbá válik

Meditáció: a fájdalom gyilkosa

Az emberek képesek csökkenteni a fájdalomérzetüket, ha az agykérgük vastagabbá válik, állapította meg egy új tanulmány, amelyet az amerikai pszichológusok szaklapjában, az Emotionben jelentettek meg montreáli kutatók.

2010.11.16 16:00medipress.hu

A Montréali Egyetem tudósai úgy jutottak a meglepő eredményhez, hogy összehasonlították a zen meditációt rendszeresen gyakorló személyek és a meditációt nem végzők szürkeállományának vastagságát.

Vizsgálataik alapján pedig sikerült bizonyítaniuk, hogy az ősi zen tanok követésével az agy egyik központi régiója (az övtekervény elülső része) erősíthető, amely a fájdalomérzetünket szabályozza.

A kutatók szerint a zen meditációt gyakorlók képesek bizonyos agyterületeik megvastagítására a rendszeresen végzett meditációs gyakorlatokkal, amelyek így csökkentik az általuk érzett fádalmat.

A tudományos munka során 17 meditáló és 18 meditációt soha nem végzett személyt vizsgáltak.

A résztvevők fájdalomérzetét hevített fémtányérral szondázták, miközben MRI felvételeket készítettek az agyukról. Mint kiderült az érzelmeket és a fájdalomérzetet feldolgozó központi agyterületeken a meditációt rendszeresen végzők agya lényegesen vastagabbnak mutatkozott.

A kanadai szakemberek szerint az eredmények alapján igazolt, hogy a meditációs technikák alkalmazása kifejezetten ajánlatos a fájdalommal járó betegségek és tünetek enyhítésére, sőt, a korral járó szürkeállomány-csökkenés hatásainak enyhítésére is, de ezen felül, gyakorlatilag bármilyen olyan betegség vagy elváltozás esetében, amely során a szürkeállomány sérülhet - így, pl. a stroke (gutaütés) esetében is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.