Meditáció az elfogadáson

Meditációval a sérelmek feldolgozására

Az alábbi meditáció gyakorlása fokozatosan begyógyítja lelki sebeinket. Kitágítja a tudatot, megnyitja a szívet, utat mutatva a megbékélés felé, ami az önmagunkkal való jó viszonyunk és egészségünk egyik alappillére.

2009.01.17 11:20ideal.hu

Időről időre mindannyiunknak része van negatív tapasztalatokban. Ezek nyomán gyakran marad bennünk ellenérzés, harag, esetleg bosszúvágy a sérelem okozója iránt. Ezek az érzések pedig – akár magunkba fojtjuk, akár kinyilvánítjuk őket – önmagunkra és a környezetünkre nézve egyaránt ártalmasak. Ahhoz, hogy a sérelmet feldolgozhassuk, el kell fogadnunk, hogy visszafordíthatatlanul megtörtént, és túl kell lépnünk rajta.

Ennek pedig alapvető feltétele, hogy megszüntessük a sérelem okozója felé irányuló érzéseinket – például a következő meditáció segítségével:

1. Helyezkedjünk el kényelmesen, egyenes háttal! Hunyjuk le a szemünket! Figyelmünket összpontosítsuk a légzésünkre! Néhány percig figyeljük, ahogyan ki- és belélegzünk – ezalatt gondolataink lassan elcsitulnak! Eközben érezzük, ahogy szívünket melegség járja át.

2. Ahhoz, hogy másokat elfogadhassunk, először önmagunkat kell elfogadnunk. Tekintsünk magunkra mint olyasvalakire, akinek hibái és jó tulajdonságai egyaránt akadnak, de jogában áll boldognak lenni! Elképzelhető, hogy úgy érezzük: nem érdemeljük meg a boldogságot, és ítélkezünk önmagunk fölött. Ezeknek az érzéseknek igyekezzünk elvenni az élét, és esendő emberként elfogadni önmagunkat!

3. Gondolatban, esetleg hangosan is mondjuk magunknak a következőket: „Biztonságban tudhatom magam. Megtapasztalhatom a boldogságot, a békét és az egészséget. Minden feltétel adott ahhoz, hogy problémamentes életet éljek.” A fenti mondatokat még kétszer ismételjük meg! Érezzük át önmagunk minél tökéletesebb elfogadását!

4. Képzeletben jelenítsünk meg olyasvalakit, aki jó volt hozzánk: egy barátunkat, egy tanárunkat, valamelyik szülőnket stb.! Háromszor mondjuk el a fenti mondatokat, immár jótevőnkre vonatkoztatva, egyes szám harmadik személyben! Érezzük át ennek az embernek minél tökéletesebb elfogadását!

5. Képzeletben jelenítsünk meg olyasvalakit, aki valamilyen módon ártott nekünk! Ismét mondjuk el háromszor a fenti mondatokat, ezúttal rosszakarónkra vonatkoztatva, egyes szám harmadik személyben! Érezzük át ennek az embernek minél tökéletesebb elfogadását! (Természetesen nem kell szeretnünk őt, de mindenképpen érdemes elfogadnunk annak érdekében, hogy a hozzá kapcsolódó negatív érzéseinkkel együtt elengedhessük.) Gondoljunk arra, hogy időről időre – akár a legjobb szándékunk ellenére – mi magunk is hibázunk!

6. Végezetül pedig képzeletben jelenítsünk meg minden létezőt – embereket, állatokat, növényeket, az egész Földet, vagy akár az egész univerzumot! Megint csak mondjuk el háromszor a fenti mondatokat, most már minden létezőre vonatkoztatva, többes szám harmadik személyben! Érezzük át minél tökéletesebb elfogadásukat!

Ez az első lépést jelentheti az úgynevezett egységélmény felé, mely során előbb-utóbb megéljük, hogy mindannyian ugyanannak a nagy egésznek a részei vagyunk, és ezért senki sem lehet független senki mástól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.