Ugyanaz történik, ha érzelmi és fizikai a fájdalom

Nem kamu: durva fájdalmat okoz a "nem!"

A legújabb kutatások szerint a visszautasítások emléke olyan reakciót vált ki az agyban, mint a komoly fizikai fájdalom.

2011.04.05 19:00medipress.hu

"Ebből is látszik, mennyire komoly problémák származhatnak a visszautasításból - nyilatkozta Edward E. Smith, a Columbia Egyetem kognitív idegtudományi tanszékének igazgatója - A szakításokat sokan komoly fizikai fájdalomnak élik meg, ez pedig nem csak átvitt értelemben vett fájdalom."

A kutatási eredmények Smith szerint közelebb vihetnek a fizikai és érzelmi fájdalom közti összefüggések megértéséhez - "A végső cél az, hogy rájöjjünk, milyen terápiás kezelési módszert kell alkalmaznunk a visszautasításból származó fájdalom enyhítésére."

Korábbi kutatások során sikerült összefüggést kimutatni a fizikai fájdalom és a szociálisan indukált - azaz a másokkal való kapcsolatok miatt kialakuló - érzelmi fájdalom között. A mostani kutatás során Smith és kollegái az elutasítás miatt érzett fájdalomra koncentráltak elsősorban.

De hol találunk összetört szívű embereket? New Yorkban természetesen, ahol naponta kapcsolatok százai, sőt ezrei érnek véget. A kutatók online és napilapokban is feladtak hirdetéseket összetört szívű embereket keresve. Összesen 40 önkéntes vett részt a kutatásban.

Smith és kollegái megkérték a résztvevőket, hogy nézzenek végig néhány fényképet, miközben az agyukat vizsgálják. A képek között a résztvevők barátairól és exeiről is voltak fotók.

A vizsgálatok alapján világossá vált, hogy az érzelmi fájdalom hatására, vagyis az exről készült kép nézése közben ugyanazok az agyi régiók aktiválódtak, amelyek valós fizikai fájdalom jelentkezésekor.

Smith szerint a többi érzelmi eredetű fájdalom nem biztos, hogy hasonló hatást vált ki, de a visszautasítás rendkívüli módon hasonlít a fizikai fájdalomhoz. A kutatás részletes leírása a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklap eheti számában olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.