A nyakfájdalom főleg a hölgyeket kínozza

Ne stresszelj annyit, a nőknek jobban fáj

A nyak fájdalma foglalkozástól és kortól függetlenül sokkal gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Ennek oka lehet, hogy a nők sokkal stresszesebben élik meg a mindennapokat.

2010.12.11 09:00medipress.hu

„Tudományos körökben állandó vitatéma, hogy miért olyan gyakoriak az izom- illetve ízületi fájdalmak és ezek miért gyakoribbak nőknél.” – mondja Anna Grimby-Ekman, a Sahlgrenska Akadémia Közegészségügyi és Kommunikációs Orvoslás Tanszékének doktoranduszhallgatója és statisztikusa.

„Tudjuk, hogy az emeléssel járó nehéz fizikai munka a nyak fájdalmához vezethet. A fizikailag kevésbé megterhelő munkát végzők esetében könnyebben találhatunk egyéb tényezőket a nyaki fájdalom magas előfordulási gyakoriságának hátterében.”

Egy svéd egyetemi hallgatók között végzett felmérés szerint, melybe 627 lányt és 573 fiút vontak be, a nyakfájdalom sokkal jellemzőbb a lányokra.

Az eredmény meglepő, mivel a kutatók azt várták, hogy ebben a korosztályban körülbelül azonos számú nő és férfi szenved nyakfájásban, hiszen a tanulás azonos mértékű megterhelést jelent mindkét nem számára. Egy másik csoportban is elvégezték a felmérést.

Ezúttal 870 nőt és 834 férfit kérdeztek meg. A megkérdezettek számítógépes munkát végeztek. A nők közül többen számoltak be nyak- és hátfájásról, mint azt foglalkozásuk magyarázná.

Az egyértelmű, hogy mind a számítógépes munkát végzők, mind a hallgatók esetében pszichoszociális tényzők is hatással vannak a nyaki fájdalom kialakulására.

"A stressz nagyobb fokú megélése a lányhallgatóknál gyakoribb volt, mint a fiúk esetében. Emellett úgy tűnik, hogy náluk nagyobb szerepe volt a nyaki fájdalom kialakulásában is a fiúkkal összehasonlítva." - mondja Anna Grimby-Ekman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.