Kezeltethetik a problémát a kismamák

Ne szenvedjünk a fogínnyel, mert jön a baba!

Egy új tanulmány szerint az állapotos nők biztonsággal kezeltethetik fogínygyulladásukat, mert a terápia nem veszélyezteti gyermekük egészségét.

2011.04.21 19:00medipress.hu

A fogorvosok korábban attól tartottak, hogy a betegség ellen alkalmazott kezelés következtében baktériumok kerülhetnek az anya vérkeringésébe, ahol károsan befolyásolhatják a magzat fejlődését.

A bakteriális fertőzés okozta fogínybetegség gyakori probléma a terhesség alatt. A hormonális változások különösen fogékonnyá tehetik a várandós nőket a betegségre, a szabványos antibiotikum kezeléseket azonban nem ajánlják, mert károsíthatja a baba fogait.

A fogorvosok ráadásul a szintén hatékony agresszív fogtisztítástól is óvakodtak, attól tartva, hogy baktériumok kerülhetnek a véráramba, ez pedig elvileg károsan befolyásolhatná a magzat agyának fejlődését.

A Pediatrics folyóiratban megjelent új tanulmány szerint azonban ezek az aggodalmak teljesen alaptalanok.

"A nők biztosak lehetnek abban, hogy semmilyen klinikailag jelentős hatás nem érheti magzatuk fejlődését" - állítja Dr. Bryan Michalowicz, a Minnesotai Fogorvostudományi Egyetem fogorvosa. A kutatócsoport több mint négyszáz olyan kétéves gyermeket vizsgált, akiknek édesanyja fogínybetegségben szenved.

Az édesanyák felét a terhesség alatt fogtisztítással kezelték, a többieket azonban nem. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek egyformán jól teljesítettek a nyelvi, a motoros és a mentális teszteken, függetlenül attól, hogy édesanyjuk átesett-e kezelésen. Másrészt viszont a kezelés előnnyel sem járt a gyermekek szempontjából.

A kutatók ugyan kimutattak némi javulást a gyermekek teszteredményeiben, amikor az édesanya fogínybetegsége javulást mutatott. Ez a hatás azonban olyan elenyésző volt, hogy a kutatók szerint nincs gyakorlati jelentősége.

A kutatásban részt nem vevő más fogorvosok szerint a kutatás nem mutatja egyértelműen a kezelés hatásait, az viszont biztos, hogy puha fogkefe és megfelelően használt fogselyem segítségével minden nőnek gondoskodnia kell a megfelelő szájápolásról, mert mint minden fogászati betegség esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.