Tartózkodni kell a flörtöléstől!

Csak semmi szexuális célozgatás!

Az ausztrál egészségügyi hivatal szabályzatban szólította fel az egészségügyi intézményekben dolgozó nővéreket, hogy tartózkodjanak a betegek felé tett, félreértésekre okot adó megnyilvánulásoktól, azaz a flörtöléstől.

2010.12.01 15:00medipress.hu

z új szabályozás nem csupán a kihívó viselkedésre, de a nem megfelelő magatartásra és kommunikációra vonatkozóan is egyértelművé teszi, hogy azoknak semmi keresnivalója az ausztrál egészségügy dolgozói körében – így a durva beszédstílus, a káromkodás és a nem helyénvaló humor is tiltólistára került.

A hivatal szerint a nővéreknek akkor is hivatalos kapcsolatban kell maradniuk a betegekkel, ha a páciens amúgy más irányú kommunikációra hajlandó, illetve azt kezdeményező magaratást tanúsít.

Noha érthető, de mégis túlszabályozott magatartási kódexnek tűnhetnek az új rendelkezések, ennek az oka az, hogy Ausztráliában akkor is a hivatalos személy vonható felelősségre, amennyiben a beteg részéről egyoldalúan alakul ki szexuális vagy romantikus vonzalom és ezzel szemben az ápolónő nem lép fel.

Sőt, a személyes beszélgetések, az érzelmek kinyilvánítása is szabályellenes lehet, hasonló megfontolásokból. A rendeletet alkotó testület szerint a szexuális tartalmú megnyilvánulások és magatartásmódok a nővérek esetében a szakmai felelősségük legsúlyosabb megszegését jelentik a rájuk bízott betegekkel szemben.

A szakemberek szerint a kérdést azért kell ilyen szigorúan szabályozni, mivel a nővérek nem ritkán olyan intim helyzetben találkoznak a páciensekkel, amelyek miatt a kommunikáció és a kapcsolat könnyedén elcsúszhat egy munkahelyhez és egészségügyi intézményhez nem méltó, etikátlan irányba.

Tavaly összesen 17 esetben kellett eljárást indítani ilyen okokból ausztrál egészségügyi dolgozókkal szemben, ami az azt megelőző év eseteihez képest háromszoros növekedést jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.