Elhagyatottnak, láthatatlannak érezzük magunkat?

A szexuális konfliktusok kezelése

A legtöbb vita, amit a párok a szexuális életükkel kapcsolatban folytatnak, valójában nem a szexről szól.

2010.11.02 15:00medipress.hu

A szex csak az a terület, ahol a legerősebben megjelenik a távolság a rossz kapcsolatokban, amelytől kicsinek, elhagyatottnak, láthatatlannak érezzük magunkat, és amely a legmélyebb konfliktusainkat tükrözi.

Wendy Strgar szerelemmel foglalkozó pszichológus gondolatait közöljük. Kissé ironikus, hogy legnagyobb örömforrásunk egyszerre a legintenzívebb nyugtalanságunkat is magában foglalja.

Talán az egyik legáltalánosabb szexuális konfliktus az, amely ellentétes vággyal jár.

Ez gyakran előrejelzi a kapcsolatok végét, pedig e mögött számos egészségügyi, és még több mentális, érzelmi és spirituális ok húzódhat, amelyek az eltérő nemi vágyban testesülnek meg.

Két ember közötti izzó szenvedély jelenlétére és fenntartására irányuló vágy a kapcsolatok alapján múlik.

Ezt az alapot a partnerünkről és kapcsolatunkról való gondolkodásunk tükrözi.

Ez a szenvedély alapja.

Még ha nem is fejezzük ki hangosan kétségeinket vagy nehezteléseinket, biztosra vehetjük, hogy partnerünk érzi a negatív gondolkodás hatását, és az ezt követő szexuális kapcsolat olyan, mintha mocsárban próbálnánk tüzet gyújtani.

A téma eltávolítása a szexualitástól, valamint a kérdés kitágítása jó módszer a beszélgetés bővítésére és egy szélesebb perspektíva kialakítására. Amikor arról beszélünk, hogy több szexet akarunk, gondoljuk át, mit is jelent ez számunkra valójában.

Ha elfordulunk a szextől, vegyük fontolóra, mit utasítunk el.

A kommunikáció a kapcsolat fizetőeszköze, maga a levegő, amely lehetővé teszi a szenvedély létrejöttét, és a láng fenntartását.

Bármilyen nehéz is sokak számára megbeszélni, mit szeretnek illetve nem szeretnek a nemi együttlétek során, sajnos nem ez a legfontosabb kommunikáció, amely hiányzik.

Gondoljuk át, hogy amikor tudatára ébredtünk vagy neheztelünk a nemi vággyal kapcsolatos kérdések miatt, mi más történt illetve nem történt a kapcsolatban.

Mi az, amit a leginkább szeretnénk, hogy a partnerünk meghallgasson vagy elmondjon?


Ha az eltérő nemi vággyal járó időszakunkat annak szélesebb perspektívájából szemléljük, hogy milyen szeretni és szeretve lenni, akkor jó úton haladunk olyan kompromisszumok felé, amelyek mindenki számára előnyösnek bizonyulhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.