Szociálisan domináns magatartásformával társul

A fitneszőrülteknél megnő a szexuális étvágy

Dr. Peter Biro és az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársai megállapították, azoknál az egyéneknél, akik jobban odafigyelnek arra, hogy fittek maradjanak, megnövekedett szexuális étvágy tapasztalható, mely agresszív, szociálisan domináns magatartásformával társul.

2010.10.29 09:00medipress.hu

Dr. Peter Biro munkacsoportja rovarokat, madarakat és más állatokat tanulmányoztak, melynek fókuszában a magatartás és az anyagcsere összefüggése állt.

A Trends in Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magas anyagcsereszint következménye testmozgási aktivitás növekedése, ami magatartásváltozást von maga után, ez pedig magában foglalja a szexuális aktivitás növekedését is.

"Van aki a sült krumpliért, van aki a sportért és a testmozgásért van oda" - magyarázza Dr. Biro

- Az atléta típusról gyakran asszociálunk a agresszív, vagy szociálisan nyitott személyre, míg a lustábbakat inkább szociálisan félszeg, vagy engedelmes tulajdonsággal ruházzuk fel. Ugyan ezek általánosítások, a legtöbb ember mégis egyetért ezekkel az ítéletekkel."

Megfigyelték, hogy a fogságban élő állatok, amennyiben korlátlan étel áll a rendelkezésükre, nem takarékoskodnak energiáikkal: az egerek órákat töltenek a forgókerékben futással, mások az állatkertben folyamatosan fel-alá járnak.

Mivel nincs szükségük arra, hogy megdolgozzanak az ételért, ezért máshogy nem lehet jellemezni ezt a formát, mint "szabadidős testmozgás".

Azt is megfigyelték, hogy a gyorsabb anyagcserével rendelkezőknél fokozottabb mind az agresszió, mind a szexuális aktivitás.

Bede Zsuzsa
szexuálpszichológus, a praxisában azonban pont az ellenkezőjét tapasztalta:

"Többnyire a sokat, napi több órát sportoló embereknél a szexuális étvágy a tapasztalataim szerint csökken. Csak gondoljunk bele, hogy kinek van energiája még egy szexuális együttléthez is, a több órás edzések után" - tette hozzá a szakértő.

Olyan esetekkel ugyanakkor már találkozott, amikor az edzéshez használt tömegnövelő szerek mellékhatásként a szexuális vágyuk megnövekedett.

"Ilyen szerek nélkül viszont, pusztán az edzés hatására, nekem még senki nem számolt be megnövekedett szexuális vágyról."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.