A párok több dolgot tesznek felelőssé

7 kellemetlen dolog, ami megöli a szexuális vágyat

Azok a párok, akiknél a nemi életnek nyoma sem marad, mint a szülinapi gyertya füstjének, több dolgot tesznek felelőssé a jelenségért: az unalmat, a változókort vagy simán csak az öregedést.

2010.10.08 15:43medipress.hu

Ezek azonban nem jelentenek valódi problémát.

Egy 2008-as felmérés szerint a nők 45, a férfiak 31 százaléka tapasztal szexuális zavart, amelyben 45-64 éves korosztály a leginkább érintett.

"A nemi élet zavarai nem természetes velejárói az öregedésnek"
- mondta el Ken Robbins idősekkel foglalkozó pszichiáter.

"A szex a változókor alatt és után kielégítőbb lehet, mint valaha - feltéve, ha nem esünk bele néhány csapdába."

Az alábbiakban felsoroljuk azt a hét leggyakoribb vágyölőt, amely a 40-en túli korosztályra leselkedik.

Fájdalom és kellemetlenség

A közösülés közbeni kellemetlenségeket rendszerint a hüvely szárazsága okozza, ez a 40-en felüli nők leggyakoribb panasza. A változókor idején a csökkenő ösztrogénszint hatására a hüvely fala elvékonyodik, a normál baktériumflóra pedig megváltozik.

Az ösztrogénpótlástól sokan idegenkednek, mert úgy vélik, rákot okoz, azonban a helyileg használható készítmények biztonságosak, mert nem jutnak be a keringésbe.

A szájon át szedhető készítmények helyett válassz ösztrogéntartalmú krémet, hüvelygyűrűt vagy hüvelytablettát, de segíthetnek a vizes bázisú síkosítók is.

Merevedési gondok

A férfiak leggyakoribb panasza a merevedési zavar (szakszóval erektilis diszfunkció). Ekkor az illető képtelen fenntartani a közösüléshez szükséges merevedést.

A probléma a 40 éven felüli korosztály több, mint felét érinti, oka szinte kizárólag valamilyen testi betegség, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás, illetve az ezek kezelésére szedett gyógyszerek.

Szerencsére a modern orvostudomány számos megoldást kínál a férfiaknak a megoldásra, a tablettáktól a péniszgyűrűn át a vákuumos eszközig, ehhez csak egy lépést kell megtenni - szóba kell hozni a problémát az orvosnál.

Antidepresszánsok

Korábbi tanulmányok szerint az antidepresszánsok családjába tartozó, úgynevezett szelektív szerotonin-visszavétel gátlókat (SSRI) szedő betegek 30, 50, de akár 70 százalékának is gondjai vannak a nemi élettel. Ha azt nézzük, hogy a felnőtt lakosság körülbelül 10 százaléka szed ilyen gyógyszert, ez óriási problémát jelent.

Az SSRI típusú gyógyszerek megemelik az agyban a szerotonin szintjét, ezáltal javítják a hangulatot, azonban egyúttal lecsökkentik a nemi öröm szempontjából kulcsfontosságú dopamin szintjét.

Ha néha kihagysz egy-két adagot, természetesen az orvos jóváhagyásával, élvezheted a nemi életet, de a depresszió tünetei sem térnek vissza, ez főként a rövid hatású szerek esetében lehet hatásos.

A nem-SSRI típusú gyógyszerek egy részének nincs ilyen mellékhatása.

Szex mint tabutéma

A mai ötveneseket rendszerint úgy nevelték, hogy a szexről nem kell és nem szabad beszélgetni, ez pedig teljesen tönkreteheti a nemi életet, hiszen a problémák így kimondatlanok maradnak.

Ha egy pár soha nem beszélt egymással szexuális szükségleteiről, a változókor körüli és utáni gondok leküzdése még nehezebb.

Sohasem késő megismerni saját tested és elmondani partnerednek, mi az, ami felizgat vagy örömöt okoz, sok férfi ráadásul beindul az ilyen témájú beszélgetéstől.

Másképp működik a vágy

A szexológusok három szakaszra osztották korábban a szexuális aktivitást: az izgalom, a plató és az orgazmus fázisára, azonban az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy még egy szakasz létezik, mégpedig a vágy.

Sok szó esik erről és ennek megfelelően sok nő aggódik, hogy nem érzi. Jellemzően a nőknél az izgalom után következik a vágy, vagyis az előjáték és az ágybeli beszélgetés felébreszti a nő vágyát és felizgatja őt.

Ha nem is vagy hangulatban, akkor is érdemes belemenni a szexbe, mert egy kiadós előjáték meghozhatja a kedved.

Alváshiány

Mind a szex, mind az alvás egy helyszínen, az ágyban zajlik, de nem egyszerre. Amikor azonban a stressz miatt egyikőtök nem tud aludni, a szex is elmarad, mivel ingerlékeny, türelmetlen leszel - ez pedig a párkapcsolatra is rányomja a bélyegét.

A szex és alvás egyensúlyát felboríthatja az is, ha partnered munkamániás, valamelyikőtök krónikus álmatlanságban szenved, illetve ha egy kisbabáról, egy beteg gyermekről vagy idős hozzátartozóról kell gondoskodnod.

Az átmeneti alvászavarok igen gyakoriak, azonban hosszútávú probléma esetén azonban érdemes segítséget kérni.

Ne kenj mindent a változókorra

Maga a változókor nem borítja fel a nők nemi életét, azonban léteznek olyan szeméremtest-betegségek, amelyek ebben az életkorban a leggyakoribbak és kezelés nélkül szexuális zavarokat okozhatnak.

Ilyen például a lichen sclerosus, amely viszketéssel és a bőr berepedésével jár, ekkor fájdalom lép fel közösülés közben. A változókor környékén a húgyúti fertőzések is gyakoribbá válnak.

Ha úgy érzed, valami nincs rendben, fordulj orvoshoz.

A szexológusok szerint az idő múlásával nemcsak öregebbek, de jobbak is leszünk - ha sikerül elkerülnünk a rejtett csapdákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.