Sikeresen kezelhetőek egyes formái

Embereken tesztelik a vakság elleni őssejtterápiát

Korábban állatok részvételével elvégzett vizsgálatok során a kutatóknak már sikerült bebizonyítaniuk, hogy őssejtek segítségével sikeresen kezelhetőek a látásvesztés egyes formái.

2010.11.29 12:00medipress.hu

Egy amerikai intézet ezeknek az eredményeknek a segítségével nemrégiben elkezdte az emberi kísérleteket is.

Az amerikai biotechnológiai intézet munkatársai a BBC-nek elmondták: megkapták azokat az engedélyeket, amelyeknek birtokában elkezdhetik a kísérleteket olyan emberek részvételével, akik tartós látásvesztésben szenvednek.

Mivel állatoknál a módszer jól működött egyes szembetegséges esetében, ezért a szakértők bizakodnak.

A kutatók elmondták: a kísérleti alanyok mind Stargardt-féle makuladistrophyában szenvednek.

Ez a szembetegség elsősorban gyermekkorban támad, és gyakran tartós vakságot okoz, ezért fontos, hogy megfelelő gyógymódot találjanak rá. Az őssejt terápiát eddig már sikerrel alkalmazták szívbetegségek és számos idegrendszeri rendellenesség esetében is.

Éppen ezért az orvosok bizakodnak, hogy ha nem is teljesen, de legalább részlegesen sikerül visszaadni a kísérleti alanyok látását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.