A sejtmembránban lévő feszültség megváltozik

Bioelektromos jelek változtathatják rákossá az őssejtek utódait

Olyan instruktor sejteket azonosítottak amerikai biológusok, melyek a sejtmembránban lévő feszültség megváltozásakor az őssejtek utódainak rákos elváltozását okozzák - adta hírül kedden az EurekAlert című tudományos portál.

2010.10.27 14:00MTI

Az amerikai Tuft Egyetem (Medford, Massachusetts) kutatói azt is megállapították, hogy az elfajulás a szerotonin nevű jelátadó vegyület transzportjában bekövetkező változásokkal függ össze.

A felfedezésnek hatalmas jelentősége lehet a rák megelőzésében és diagnosztikájában, a sérülések utáni regeneratív orvoslásban, illetve és a fejlődési rendellenességek kijavításában.

Az őssejtterápiák számos betegségre ígéretes gyógymódot kínálnak, ám egyúttal azt a veszélyt hordozzák, hogy a sejtek átalakulása során a folyamat félresiklik, és rákos utódsejtek keletkeznek.

Az őssejtek hibás szabályozása a magzati fejlődésben is problémát okoz, mert veleszületett hibákhoz vezethet a sejtek normálistól eltérő szaporodása. Az őssejtek átalakulásának megfelelő útvonalon tartása, sőt ahol szükséges, a hibák visszafordítása a célja a területen tevékenykedő kutatóknak.

A Tuft biológusai olyan új, könnyedén módosítható jelre bukkantak, amellyel az élő szervezetek kontroll alatt tarthatják az őssejtek leszármazottainak viselkedését.

A tanulmányt a Disease Models and Mechanisms című szakfolyóirat október 19-én megjelent számában tette közzé Michael Levin és kutatócsoportja.

A sejteken belül és kívül, azaz a sejtmembrán két oldalán lévő feszültség eltér egymástól, az a különbség a transzmembrán potenciál.

A kísérletekben kiderült, hogy ennek megváltoztatása drasztikus hatást gyakorol a laboratóriumi környezetben növekvő sejtek tulajdonságaira.

A kutatók ebihalak sejtjeit használva modellként megmutatták, hogy amikor az instruktor sejtek egy csoportjánál megváltoztatják a transzmembrán potenciált, azok olyan jeleket küldenek a fejlődésben lévő sejtekhez, melyek attól rákos jellegűvé fajulnak el.

Megállapították, hogy a bioelektromos jel egészen nagy távolságot képes megtenni az ebihal testében, a jelátvivő pedig nem más, mint az idegrendszer ismert ingerületátvivő molekulája, a szerotonin. Az őssejtek viselkedésének megváltoztatására irányuló új bioelektromos módszernek igen nagy jelentősége lehet a gyógyításban.

A sejtszintű feszültségkülönbség megváltoztatása viszonylag könnyű, Levin csoportja például egy kereskedelmi forgalomban is kapható gyógyszert alkalmazott hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.