Égés okozta szemsérülés már orvosolható

Őssejtekből növesztett szaruhártyával gyógyítottak

Alkalmazott technikájuk hosszú távú sikeréről számoltak be olasz orvosok, akik égés által okozott szemsérüléseket őssejtekből növesztett szaruhártyával gyógyítottak.

2010.06.24 15:30MTI

A szem íriszét körülvevő gyűrűből származó őssejtek felhasználásával létrehozott szaruhártyák legalább tíz éven át lehetővé tették a látást.

A szaruhártya általában maga gyógyítja sérüléseit ezen őssejtek segítségével, ám egyes égési sérült pácienseknél a terület oly mértékben roncsolódik, hogy képtelen erre a feladatra.

Ilyenkor a fehér részt alkotó sejtek boríthatják be a szemet, az így létrejövő szaruhártya azonban átlátszatlan. Ezekben az esetekben a szaruhártya átültetése is csak átmeneti megoldást jelent, mert a felhősödést okozó sejtek végül ismét átveszik a uralmat.

Az olaszországi Modena városában lévő, regeneratív orvoslással foglalkozó központban a páciensek egészséges szeméből nyernek őssejteket, vékony rétegben tenyésztik azokat, végül beültetik a beteg szembe, ahol így egészséges, tiszta szaruhártya keletkezhet.

Az eljáráshoz mindössze egy milliméterszer egy milliméteres szövetdarabkára van szükség az egészséges szem limbus nevű területéről.

A New England Journal of Medicine című szaklapban az orvosok most beszámoltak arról, hogy a 112 önkéntesen elvégzett műtéteik alapján a betegek 77 százalékánál sikeres volt a beavatkozás, ők újra látnak, noha akadt, akinél több beültetésre volt szükség.

Egyes esetekben már tíz éve stabil az eljárással elért eredmény - mondta el Graziella Pellegrini, aki a tanulmány egyik közreműködője volt. A páciensek túlnyomó része vegyszertől vagy hőtől származó égés miatt vesztette el látását.

Egy 80 éves férfi 72 évvel korábban szenvedte el súlyos szemsérülését. Mint Pellegrini hozzátette, az első alkalommal 1995-ben végrehajtott beavatkozást eddig összesen 252 emberen hajtották végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.