Felépíti magát a test

Saját őssejtjeikből növesztettek új ízületeket nyulakban

Visszanövesztették elvesztett ízületeiket és porcukat nyulak, melyekbe mesterséges combcsontot ültettek eltávolított sajátjuk helyébe - közölték csütörtökön amerikai kutatók.

2010.07.29 10:53MTI

A The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint őssejtek átültetésére nem, csupán egy növekedési faktorra volt szükség ahhoz, hogy a nyulak szervezetét az ízületi szövetek pótlására késztessék.

Ez az első eset, hogy teljes ízületi felszínt sikerült regenerálni funkciói visszatérése mellett - hangsúlyozták a New York-i Columbia Egyetem, a dél-karolinai Clemson Egyetem és a Missouri Egyetem kutatói. Az eljárás a későbbiekben alkalmas lehet sérült emberi csípők, vállak és térdek regenerálására. A kutatók eltávolították 10 nyúl mellső lábának combcsontját, és egy mesterséges úton létrehozott vázzal helyettesítették. A váz egy olyan biokompozitból készült, melyet az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA engedélyezett csontregenerálásra. A protézis anyagát polikaprolakton és hidroxiapatit felhasználásával állították elő. A nyulak eltávolított ízületét lézeres mérés segítségével pontosan lemásolták, majd a vázat növekedési faktorokat tartalmazó oldatba mártották. A csont visszaültetése után a protézissel bevitt vegyület odavonzotta a csont- és porcőssejteket.

A nyulak mindössze négy hét alatt visszanövesztették ízületeiket, az új porcok teljesen beborították a csont felszínét és normális mozgásra voltak képesek.

Mint Jeremy Mao kutatásvezető elmondta, már vannak érdeklődő cégek, melyek gyártanák a bioprotézist. Az eljárás szabadalmát a Columbia Egyetem birtokolja, ahol Mao is tevékenykedik.

A ma alkalmazott fémprotézisek élettartama 10-15, ám Mao úgy véli, az új pótlás ennél sokkal tovább is tarthat, mert a test saját maga építi fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.