Kilenc molekulára bukkantak

Antibiotikumot termel a rovarok agya

A csótányok és sáskák képesek megbirkózni kórokozóikkal - agyukban brit kutatók olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek mérgezőnek bizonyultak különböző baktériumok számára.

2010.09.10 10:00MTI
hirdetés

Simon Lee, a Nottinghami Egyetem kutatója és kollégái kilenc ilyen molekulára bukkantak a rovarok agydúcában és idegrendszerében. (Az agydúc a rovarok központi idegrendszerének legnagyobb csomója, funkciója nagyjából megfelel a gerincesek agyáénak.)

Laborkísérletek során a rovar-antibiotikumok a rettegett kórházi kórokozó, a meticilin-rezisztens Staphylococcus aureus és az Escherichia coli bélbaktériumok több mint 90 százalékát elpusztították, az emberi sejtekre ugyanakkor ártalmatlannak bizonyultak - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).

A kutatók számára nem meglepetés, hogy a sáskák és a csótányok saját antibiotikumot állítanak elő.

A rovarok többnyire rendkívül szennyezett, egészségtelen környezetben élnek, ahol számos kórokozóval találkoznak - magyarázta Lee -, ezért logikus, hogy saját védekező rendszert fejlesztettek ki a mikrobák ellen.

Az utóbbi években aggasztóan megnőtt azoknak a baktériumtörzseknek a száma, amelyek ellen mit sem használnak a jelenlegi antibiotikumok.

Ugyanakkor a gyógyszeripar pénzügyi okokból egyre inkább korlátozza új antibiotikumok kifejlesztését.

A sáskák és a csótányok agyában felfedezett antibakteriális molekulák a jövőben új kezelési módszereket eredményezhetnének a multirezisztens baktériumtörzsek ellen.

A kutatók jelenleg az anyagok különleges tulajdonságait vizsgálják meg tüzetesebben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.