Egy fokhagymás szöcskét?

Ehető rovarokat tenyésztenek- Ön megkóstólná?

Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak.

2010.02.06 12:13MTI

Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esőerdőkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.

A program a San José közelében fekvő kisvárosban, Santo Domingo de Herediában létrehozott Országos Biodiverzitás Intézetben folyik. Nem csak ehető rovarok után kutatnak, a gombákat is vizsgálják. A kutatóközpontban a Costa Rica-i tudósok munkáját Ugyen Yanchen bhutáni gombaszakértő és Elisabeth Zannou benini rovarszakértő segíti.

A közép-amerikai országot történelmi szálak fűzik Beninhez, mivel a gyarmatosítás idején rengeteg rabszolgát hurcoltak át a fekete kontinensről. "A beniniek sokat tudnak az ehető rovarokról, a bhutániak az ehető gombákról, a Costa Rica-iak viszont a biológiai sokféleség terén szerzett tapasztalataikkal segítik a kutatást" - foglalta össze az együttműködés lényegét Marianella Feoli, a kutatóprogramot működtető alapítvány vezetője. "Beninben a termeszek, szöcskék és tücskök, valamint pillangók és lepkelárvák hétköznapi részei az emberek étrendjének.

Más országokban ínyenceknek működtetett éttermekben szolgálnak fel ilyesmit. Kezdetben sokan gondolták, hogy megbolondultunk, de úgy véljük, a rovarfogyasztás olyan alternatíva, amely nem csak az éhínség legyőzésére alkalmas, de egyúttal a táplálkozási kultúra részévé is válhat" - fejtette ki Zumbado. A tudós saját tapasztalataira hivatkozva állította, hogy a Costa Ricán fellelhető hosszú csápú szöcske fokhagymával fűszerezve sokkal finomabb, mint a garnéla.

"Megéri megkóstolni. Lehet sütni, grillezni vagy hagymával nyársra húzva fogyasztani" - sorolta a lehetőségeket a kutató. A lakosság azonban egyelőre túlnyomó részt szkeptikus az új ízekkel kapcsolatban. A meggyőzésükre tett első lépésként a Costa Rica-i város legjobb éttermeiben kínálják a menüben a különleges falatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.