Bajban a négyfoltos babzsizsik

Pörköletlen kávészemekből nyerhető a következő generációs rovarirtószer

Brazil kutatók első ízben számoltak be arról, hogy a kávébab rovarölő fehérjéket tartalmaz, amelyeket fel lehetne használni új mezőgazdasági rovarirtószerek kifejlesztésére. Az egyik legfontosabb trópusi haszonnövény új használati módját Paulo Mazzafera és munkatársai a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban mutatták be.

2010.04.03 17:07MTI

A borsó-, és babfajok, valamint további néhány növény magja globulin nevű fehérjéket tartalmaz, amelyek távol tartják a rovarokat. A kávébab nagy mennyiségű globulint tartalmaz, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy talán a kávéfehérjék rovarirtó hatással is bírnak - írja a ScienceDaily című tudományos hírportál (www.sciencedaily.com).

A pörkölés során keletkező magas hő tönkreteszi a globulinokat, így azok a kávéfőzetben már nem jelennek meg. Gyanújukat a négyfoltos babzsizsik (Callosobruchus maculatus) lárváján próbálták igazolni. A kísérletek során a kávéfehérje parányi mennyisége is elég volt ahhoz, hogy akár a rovarok felét elpusztítsa.

A jövőben a molekuláris biológusok előtt tehát adott a lehetőség, hogy e rovarölő fehérjéket kódoló géneket illesszenek be a haszonnövények, például gabonák genetikai állományába. A genetikailag módosított növények így saját rovarirtójukat termelhetnék - érvelnek a kutatók. A fehérjék, úgy tűnik, ártalmatlanok az emberre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.