Segíti az étvágycsökkenést

Evés előtt egy kanál rost hízás ellen!

Nem csak esztétikai jelentősége miatt, hanem egészségünkre gyakorolt igen jelentős hatása miatt is fontos, hogy megtartsuk alkatunkhoz és korunkhoz mérten megfelelő testsúlyunkat. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

2010.08.24 18:15ma.hu
Az ivás nagyon fontos

Az állandó testsúly megtartása érdekében együnk egy kanál rostot étkezések előtt. Minden reggeli és vacsora előtt egy kanál rost segíti az étvágycsökkenést, valamint felgyorsítja a táplálék feldolgozását.

Két nagyon fontos dologra figyeljünk: a rost adagolását lassan kell növelnünk, hogy szervezetünk hozzászokhasson, és fogyasszunk elegendő vizet.

Szervezetünknek ilyenkor legalább napi 8 pohár vízre van szüksége. A megfelelő mennyiségű víz bevitele, az egyik legfontosabb lépes egészségünk javítása és súlyunk kontrollálása érdekében.

Igyunk vizet üdítő és alkoholos italok helyett. A víz segíti a tárolt zsír energiává alakulását is. Azoknak, akik aktívan sportolnak, fizikai munkát végeznek, akik túlsúlyosak, több mint 8 pohár vízre van szükségük naponta.

A többfogásos étkezések igen csak megterhelhetik emésztőrendszerünket. Főleg akkor, ha sok olyan ételt eszünk egyszerre, aminek mindennapos fogyasztásához szervezetünk nincs hozzászokva. Az ételkombináció alapszabályainak betartásával jelentősen javíthatunk és könnyíthetünk emésztésünkön.

Az egyik legkönnyebben követhető aranyszabály: ne fogyasszunk szénhidrátot proteinnel. Például a rántott hús vagy sült csirke mellé válasszunk salátát vagy párolt zöldséget ne pedig krumplipürét.

Gyümölcsöt legjobb, ha reggel éhgyomorra fogyasztunk és ne együnk rögtön ebéd után édességet, várjunk ezzel egy kis időt.

Figyeljünk a mennyiségre. Többször együnk kevesebbet, soha ne terheljük meg magunkat hatalmas adagokkal. Használjunk kisebb tányérokat és evőeszközöket. Egy kísérletben résztvevők egyik részének kisebb, míg másik részének nagyobb tányért adtak és megkérték őket, hogy szedjenek fagylaltot maguknak.

Ezután arra kérték őket, hogy becsüljék meg saját adagjukat. Az eredmény! Azok, akik nagyobb tányért használtak több mint 30%-al ettek többet, mint azok, akik a kisebb tányért kapták, mégsem gondolták, hogy nagyobb adagot kanalaztak be.

Körülbelül 20 percbe telik, míg agyunk értesíti szervezetünket, hogy jóllakott. Csak akkor szedjünk újabb adagot, ha 20 perc elteltével sem szűnt meg éhség érzetünk. Mivel az emésztés a szájban kezdődik, az étel alapos megrágása nagyon fontos a rendes emésztés és tápanyag felhasználásához/felszívódásához.

Lassú rágással több esélyt adunk a testünknek, hogy hamarabb észrevegye a telítettséget, így remélhetőleg abbahagyjuk az evést még mielőtt degeszre ennénk magunkat.

Tehát ha lassabban eszünk, kevesebb étel is elegendő ahhoz, hogy jól lakjunk. Azok, akik lassan esznek, általában kevesebbet esznek és könnyebben fogynak. Különösen, ha a szokásosnál többet ettünk, sétáljunk egy nagyot.

A mozgás rendkívül fontos része a helyes tápanyag felhasználásnak és elősegíti a tápcsatorna megfelelő működését. A szorongás és a stressz miatt hajlamosak vagyunk túl sokat enni. Próbáljunk lazítani és nem evéssel lereagálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.