Autofágia - az elhízás ellensége

A barna zsír a fogyás kulcsa?

Egy nemrég lezárult kutatás azt sugallja, hogy a barna zsírsejtek szövetségeseink lehetnek a fogyásban.

2009.10.19 11:22medipress.hu

A new york-i Albert Einstein Egyetemen Mark Czaja kutatócsoportja a zsírsejtek kialakulásának, fejlődésének mikéntjét vizsgálva írta le az autofágia jelenségét. Ez az a mechanizmus, ami meghatározza, milyen típusú zsírsejt képződik (fehér vagy barna), és szabályozza a két zsírsejttípus egymásba való átalakulását.

Egérben megfigyelték, hogy az autofágiára való képtelenség az átlagosnál kevesebb fehér-, és több barna zsírsejtet eredményez, és az ilyen állatok soványabbak lesznek társaiknál. Megállapításaik szerint a test barnazsír-tartalma és a testsúly fordítottan arányosak egymással. A barna zsírsejtek termelődésének serkentése az autofágiába való beavatkozással a kutatók szerint új elhízás-ellenes kezelést jelenthet a jövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.