Az idegrendszer fejlődéséhez kell

Esszenciális zsírsav: elengedhetetlen gyermekeinknek!

A szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakra a fejlődésben lévő gyereknek többek között azért van szüksége, mert biztosítják az idegrendszer megfelelő fejlődését, erősítik az immunrendszer működését, energiát szolgáltatnak, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.

2009.09.29 09:06ma.hu

Az esszenciális zsírsavak (EFA’s – essential fatty acids) azaz a „jó” zsírok létfontosságúak minden sejt számára, hiszen döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív- és érrendszer működésében, és meghatározó szerepük van egyes betegségek megelőzésében is.

Az emberi szervezet azonban nem képes az esszenciális zsírsavak előállítására, ugyanakkor szüksége van rájuk, így azok bevitelét esszenciális zsírsavakat tartalmazó főként növényi, másodsorban állati eredetű táplálékkal kell biztosítani. Ma már egyre többen tudják helyesen, hogy zsiradékra, a táplálékunkban található zsírforrásokra meghatározott mennyiségben szüksége van szervezetünknek, hiszen üzemanyagként is szolgálnak. de a zsírban oldódó vitaminok hasznosulása miatt is fontosak mind a felnőttek, mind a fejlődésben lévő gyermekek esetében.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy gyermekeink milyen zsírsavakat fogyasztanak és milyen mennyiségben. Kiegyensúlyozott étrendjükben energiaszükségletük körülbelül 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni, melynek 2/3-át telítetlen, azaz esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi és állati eredetű élelmiszereknek kell biztosítani.

Miben segítenek az esszenciális zsírsavak?


A kiegyensúlyozott táplálkozásban - különösen egy fejlődésben levő szervezet esetén - épp úgy helye van a zsíroknak, mint a szénhidrátoknak, a rostoknak és a fehérjéknek. Fontos, hogy gyermekeink táplálkozásában megfelelő mennyiségben és arányban legyenek az esszenciális zsírsavak, így például az omega-3 és omega-6 zsírsavak, melyek beviteléről nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk a helyesen összeállított, egészséges étrenden keresztül.

Az esszenciális zsírsavak érintettek az energiatermelésben, a vérben történő oxigénszállításban, a növekedésben, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a sejtek közti kommunikációban, és a hormontermelés szabályozásában is. E mellett a sejtek membránjainak felépítését is elősegítik, védve azokat a káros behatásoktól és hozzájárulnak szerkezeti épségükhöz is.

Amikor egy étkezés kiegyensúlyozatlan, és a zsírok nagyobb részét az úgynevezett „rossz” zsírsavak (főként állati eredetű telített zsírok) teszik ki, ezek a membránok kevésbé lesznek elasztikusak, működésük kihagy, ami a sejtbeli folyamatok megszakadásához vezetve sejtkárosodást és sejtpusztulást okoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.