Szegények a koleszterinszintet emelő zsírokban

Az olajos magvak fogyasztása csökkenti a cukorbeteg nők kockázatait

Az olajos magvak vagy a mogyoróvaj fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében - állítják kutatók.

2009.06.29 18:49MTI

Egy több mint hatezer nő vizsgálatát felölelő kutatás során úgy találták, aki sok olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyaszt, azzal majdnem a felére csökkenti a szívbetegség kockázatát - áll a The Daily Telegraph online oldalán olvasható beszámolóban. 1980 és 2002 között a kutatásban részt vevő nők rendszeres időközönként - két-négy évenként - kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról.

Feljegyezték a szívrohamok és stroke-ok számát is, illetve azokat az eseteket, amikor szívbetegségből eredő érműtétre volt szükség. A kutatás kezdetén az olajos magvakat vagy mogyoróvajat fogyasztó nők soványabbak voltak, fizikailag aktívabbak, kevesebbet dohányoztak - írták a szerzők. - Azoknál a nőknél, akik legalább heti öt adag olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyasztottak, 44 százalékkal csökkent a szívbetegség, a szívroham vagy a stroke kockázata. Az egyszeri adag 28 gramm olajos magot vagy 16 grammnyi mogyoróvajat jelentett.

A szerzők, a Harvard Medical School és a bostoni Harvard School of Public Health kutatói véleménye szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy a gyakori olajosmag- és mogyoróvaj-fogyasztás összefüggésbe hozható az érrendszeri betegségek alacsony kockázatával a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében. Az olajos magvak szegények a koleszterinszintet emelő telített zsírokban. A földimogyoró-termékekben azonban sok lehet a hozzáadott só vagy cukor, ezek pedig semmissé tehetik a mogyoró egyébként jótékony hatásait - figyelmeztettek egyszersmind a kutatók.

- Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mogyoró igen gazdag kalóriában. Egyetlen termék kizárólagos fogyasztása sem befolyásolja érzékelhetően azonban senki egészségét, ha mozgásszegény életmódot folytat, és étrendje nem kiegyensúlyozott. A szívroham megelőzése sokkal bonyolultabb pusztán mogyoró fogyasztásánál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.