A szénhidrátokat tejsavvá alakítják át

Alacsony cukortartalmú zöldséglé cukorbetegeknek

Kínai tudósok baktériumok segítségével csökkentették le az üdítőitalok szénhidráttartalmát, így sikerült kifejleszteni cukorbetegek számára az alacsony kalória- és cukortartalmú zöldséglevet.

2009.04.01 09:35medipress.hu

A tejsavtermelő baktériumok úgy csökkentik az ital szénhidráttartalmát, hogy megmarad az üdítő kellemes íze, és nem vesznek el a vitaminok és a többi tápanyag sem. A tejsavtermelő baktériumokat (másnéven probiotikumokat) a joghurtok és sajtok készítésénél széles körben alkalmazzák. Az eljárás jelentősen csökkenti a cukortartalmat, annélkül, hogy megváltoztatná az üdítő nyersanyagainak tápértékét, mondta el Xiuqi Liu, a changchuni Jilin Egyetem kutatója.

Liu és munkatársa, Heqin Xing megállapították, hogy a tejsavtermelő baktériumok úgy csökkentik a cukortartalmat, hogy a szénhidrátokat tejsavvá alakítják át. A zöldséglé magasabb savtartalma gátolja más baktériumok növekedését, így a termékek hosszabb ideig eltarthatók. A probiotikumok jobban állják a savas vegyhatású környezetet, mint más mikroorganizmusok. N

éhány további vizsgálat elvégzése után az édes-savanyú üdítőital egy éven belül a polcokra kerülhet, állítják a kutatók, akik csütörtökön az Amerikai Vegyész Társaság kongresszusán számoltak be a részletekről Salt Lake Cityben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.