Nem kell beletörődni!

Mozgással a cukorbetegség is kezelhető

Ma a legtöbb családban él legalább egy olyan személy, aki cukorbeteg. Betegségükre a legtöbb esetben egy vérvétel kapcsán derül fény, gyakori azonban, hogy már csak a súlyosabb szövődmények megjelenésekor állapítják meg a diagnózist.

2009.03.14 14:16National Geographic

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a gyógyszeres kezelést, hogyan előzzük meg a betegséget? - erről kérdeztük dr. Marton Anna kardiológus, belgyógyász, diabetológus orvost.

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban lép fel, de napjainkban sajnos a legtöbb ún. civilizációs betegséghez hasonlóan egyre fiatalabb korosztály körében, sőt gyermekeknél is előfordul. A betegség kialakulását bizonyos kockázati tényezők nagymértékben elősegítik: mozgásszegény életmód, túlsúly, (különösen a hasi területen jelentkező elhízás) helytelen étrend, öröklött hajlam és a terhesség során mért magasabb vércukor érték.

A 2-es típusú diabétesz lassú lefolyású betegség, a diagnózist hosszú évekkel megelőzheti a szénhidrát-anyagcsere enyhébb zavara. Így fontos, hogy a diabéteszre ne, mint önálló betegségre tekintsünk, a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése rendszerint több tényező együttes fennállásának következménye
- hívja fel a figyelmet szakértőnk.

Az ún. metabolikus "x" szindróma egy olyan tünetegyüttes, amely egyaránt okoz magas vérzsír, vérnyomás és vércukor értékeket. Éppen ezért a cukorbetegség gyakran jár együtt például magas vérnyomás betegséggel is, így a beteg kezeléséhez is átfogó programra van szükség.

A 2-es típusú diabétesz népbetegségnek tekinthető, kialakulása és az általa okozott szövődmények miatt bekövetkezett halálozási számok magas aránya egyértelműen változtatásokat tesz szükségessé. A cukorbetegség olyan néma kór, amely sokáig nem okoz panaszokat, így a betegek többsége már csak a szövődmények megjelenése után kerül kezelőorvoshoz. A betegség megelőzésének szempontjából kiemelt jelenősége van a szűrőprogramoknak.

Az évente-kétévente elvégzett vérnyomás, vérzsír és vércukorvizsgálatok alapján még idejében felismerhető és visszafordítható a normálistól eltérő állapot. A legjobb példa erre a Skandináv országokban lezajlott változás, ahol a szív-és érrendszeri betegségeket, mint vezető halálokokat rendszeres szűrővizsgálatokkal 20 év alatt sikerült jelentősen visszaszorítani. A vizsgálatok során pontos képet kaphatunk a beteg állapotáról.

Ezután összeállítjuk azt a mozgás- és diétás programot, amelynek segítségével a magasabb vizsgálati értékeket normalizáljuk. A hozzám forduló páciensek többnyire alig, vagy csak egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. A cukorbetegek számára pedig fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. Megfelelően összeállított programmal a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A frissen diagnosztizált betegeket a vizsgálati leletekkel együtt ellátjuk személyre szabott étrendi és mozgásprogrammal még a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt.

Az idejében felismert metabolikus „x” szindróma esetében mozgással és diétával beállíthatjuk a normál értékeket, s megfelelő időközönként, 6–8 havonta elvégzett kontroll vizsgálatokkal már az enyhébb eltéréseket is könnyedén normalizálhatjuk megelőzve ezzel olyan súlyosabb kórképek kialakulását, mint például a cukorbetegség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.