A zöld teának nincs ilyen hatása

A kávéivás véd a cukorbetegség ellen

A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnőttkori cukorbetegségtől, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték.

2008.10.31 15:19MTI

A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását. A legfrissebb ilyen irányú vizsgálatot pedig Szingapúrban végezték. Andrew O. Odegaard vezetésével a kutatók öt éven keresztül több mint hatvanezer kínai felnőtt étkezését, életviteli szokásait tanulmányozták.

A táplálkozással kapcsolatban 165 féle étel és ital rendszeres fogyasztására kérdeztek rá, és a kérdőíveken kívül pedig néha telefonon is érdeklődtek a vizsgált személyek életmódjáról. A 45-74 éves kínai nők és férfiak 71 százaléka legalább napi egy csésze kávét fogyasztott, és 12 százalékuk ivott fekete vagy zöld teát. Kiderült, hogy azok közül, akik mindennap négy kávénál többet ittak, 30 százaléknál ritkábban következett be cukorbetegség, mint azok csoportjában, akik nem kávéztak vagy a zöld teát kedvelték.

A hatástalan zöld teával szemben a fekete tea is csökkentette a cukorbetegség esélyét, bár ez a kedvező hatás sokkal szerényebb volt, mint a kávéé. A kutatók egyelőre eredményeik alapján még senkit nem kívánnak rábeszélni a kávéivásra, de a finn és svéd tanulmányok hasonló eredményei igen elgondolkoztatóak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.