Nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott

Éltet a kávé? - A koffeinnek nincs köze a dologhoz!

A nőket és a férfiakat is élteti a kávé, legalábbis ez derül ki egy spanyol-amerikai közös felmérésből - A koffeinnek nincs köze a dologhoz, mert a koffeinmentes kávé is működött.

2008.08.20 09:35medipress.hu

Egy spanyol-amerikai munkacsoport 42 ezer férfin és 84 ezer nőn elemezte az összefüggést a kávéfogyasztás és a halandóság között.

A vizsgálat során mindkét csoportban egyezett a kép: minél több kávét ittak, annál alacsonyabb volt az összhalandóság.

Azok a férfiak, akik naponta hat vagy annál több kávét ittak a napi egy csészénél kevesebb ivókkal szemben 20 százalékkal csökkent halálozási kockázatot mutattak. Nőknél a csökkenés 17 százalék volt.

Mindenekelőtt a kardiovaszkuláris halálozás volt ritkább. A rákos megbetegedések arányát a kávéfogyasztás nem befolyásolta.

A pozitív hatás nyilvánvalóan nem koffeinen alapult, mert a koffeinmentes kávénál is hasonló eredmények születtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.