Kávézással az emlőrák ellen?

Egyes nőket megvéd a mellráktól a kávé

Attól függően, hogy egy bizonyos gén melyik variánsa fordul elő egy nőben, a napi legalább 2-3 csésze kávé elfogyasztása vagy az emlőrák kialakulásának totális kockázatát csökkenti, vagy elhalasztja kialakulásának idejét - mutatták ki a svéd Lund Egyetem és a Malmö Egyetem kutatói.

2008.04.28 13:55medipress.hu

A kávé hatása a női ösztrogén hormonnal áll kapcsolatban. Ezen hormonok bizonyos metabolikus termékeiről ismert, hogy karcinogén (rákkeltő) hatásúak, és az anyagcserét a kávé számos vegyülete megváltoztathatja a nőkben úgy, hogy számos ösztrogén előnyösebb konfigurációjára tehet szert. Emellett a kávé koffeint is tartalmaz, amely gátolja a rákos sejtek növekedését.

Helena Jernström rákkutató és munkatársai a Lundban kezelt közel 460 emlőrákos beteg kávéfogyasztási szokásait tanulmányozta. Az eredmények azt mutatják, hogy a kávé hatása attól függ, a CYP1A2 nevű gén melyik variánsával rendelkezik az illető nő. Ez a gén egy olyan enzimet kódol, amely mind a kávét, mind az ösztrogént metabolizálja. A nők fele A/A, míg másik fele vagy A/A vagy C/C variánssal rendelkezett.

„Azoknál a nőknél, akiknek egy C variánsa volt, és akik legalább napi 3 csésze kávét ittak, jelentősen ritkábban alakult ki emlőrák az ugyanolyan kávéfogyasztású, ám A/A variánsú nőkhöz képest. Az ő rákkockázatuk csupán kétharmada volt a többi nőhöz képest.” Az A/A nők esetében, akik naponta kettő vagy több csésze kávét ittak naponta, a kávéfogyasztás csak bizonytalan segítséget jelentett.

Egyrészt a rák náluk meglehetősen később alakult ki azokhoz képest, akik ritkán vagy sosem ittak kávét - átlagosan 58 éves korban, a 48 éveshez képest; hacsak nem részesültek hormonterápiában menopauzális tüneteik miatt – magyarázta Helena Jernström. Másrészt a nők közel 15 százalékánál ösztrogénre nem érzékeny daganat alakult ki, amelyet nehezebb kezelni. „A többségnél ennek ellenére ösztrogén-érzékeny és könnyebben kezelhető tumor fordult elő.

Azok a nők, akiknél idősebb életkorban alakult ki az emlőrák, gyakran jobban gyógyultak azoknál, akiknél korábbi életkorban alakult ki.”- közölte Jernström. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy még korai lenne étrendi ajánlásokat kiadni a kávéfogyasztással kapcsolatban. „Ezt az új információt más vizsgálatoknak is meg kell, hogy erősítsék, mielőtt bármilyen ajánlást kiadhatnánk.

Ha a kávé valóban nyújt némi védelmet az emlőrák ellen, akkor a nőknél az olyan kávéivó országokban, mint Svédország, kevesebb rákeset kellene, hogy előforduljon, legalább az USA-hoz viszonyítva. Ott az emlőrákos esetek száma jóval magasabb, és ott egyrészt több koffeinmentes kávét isznak az emberek, másrészt általában is kevesebb kávét fogyasztanak.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.