Napi 3 csésze kávé

Mi az összefüggés a kávézás és a cukorbetegség között?

Tucatnyinál is több klinikai vizsgálat mutatott ki fordított összefüggést a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között.

2008.06.17 11:14MDOSZ

A londoni Egyetem Járványtani és Népegészségtani Tanszékének munkatársai nemrégiben egy több mint 4800 brit férfi és nő részvételével elvégzett tanulmány, a Whitehall II study, adatainak elemzésével eredtek a kérdés nyomába. A vizsgálat közel 12 éve alatt 387 cukorbeteg esetet regisztráltak.

Annak ellenére, hogy fordított arányt mutattak ki a kávéfogyasztás és a terheléses vércukorvizsgálat 2 órás eredménye között, koffeintartalmú és koffeinmentes kávé, illetve csak koffeinmentes ital fogyasztása után egyaránt, amikor az egyéb, releváns tényezőket (pl. életkor, nem) is figyelembe vették, nem találtak szignifikáns mértékű összefüggést a cukorbetegség rizikójával.

Sikerült viszont összefüggést kimutatni a teafogyasztás és a cukorbetegség kockázata között a nem, az életkor, a társadalmi és az etnikai tényezők figyelembevétele mellett is, azonban ez olyan kis mértékű volt, hogy további kutatások középpontjába ez a kérdés nem is került. A változatos, vagyis kávét és teát egyaránt, napi 2-2 csészénél nagyobb mennyiségben tartalmazó italfogyasztás rizikót befolyásoló hatásával kapcsolatban azonban már ennél meggyőzőbb – de még mindig elégtelen - bizonyítékok születtek.

Összefoglalásként elmondható, hogy a mérsékelt, napi 3 csészénél nagyobb mennyiségű kávé- és teafogyasztás nem volt értékelhető mértékben hatással a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára, annak ellenére, hogy kombinált fogyasztásuknak, bár elhanyagolható mértékben ugyan, de kimutatható előnyös hatása mutatkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.