A rák kialakulás esélyének növelő tényezői....

Az alkohol, a dohányzás és a cukorbetegség növeli a vastag- és végbélrák kockázatát

Egy ideje már köztudomású, hogy az elhízás és a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása növelheti a kolorektális daganat kialakulásának kockázatát, az újabb kutatások azonban más, a rizikót növelő életmódbeli tényezőkre is rávilágítottak.

2009.06.08 20:09medipress.hu

A tanulmányok eredménye szerint az alkoholfogyasztás, a cigarettázás és a cukorbetegség szintén jelentős szerepet játszhat annak meghatározásában, kiben alakul ki vastag- és végbélrák. És bár a testmozgás segíthet a kolorektális daganat megelőzésében, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás már nem – állítják az ausztrál The George Institute for International Health kutatói.

„Az emberek többsége valószínűleg tudja, hogy a túlsúly és a kedvezőtlen étrendi szokások a betegség kockázati tényezőiként szolgálnak”
– nyilatkozta a tanulmány szerzője, Rachel Huxley. „A legtöbben azonban valószínűleg nem tudják, hogy más életmódbeli tényezők, például az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a cukorbetegség is figyelemreméltó tettesek.”

A bőrrákot leszámítva a kolorektális rák a harmadik leggyakoribb rákbetegeség az amerikai felnőttek körében. Az Egyesült Államokban a becslések szerint idén mintegy 50 000 ember fog vastag- és végbélrákban meghalni. Világszerte körülbelül egymillió új kolorektális rákos esetet diagnosztizálnak évente, és több mint félmillióan halnak meg a betegségben.

A tanulmányban Huxley és munkatársai több mint 100 olyan publikált jelentést tanulmányoztak át, amelyek összefüggésbe állítják a kolorektális daganatot az olyan módosítható kockázati tényezőkkel, mint az alkohol, a dohányzás, a diabétesz, a testmozgás és az étrend. Az eredmények azt mutatták, hogy azok esetében, akik hetente hét italnál többet fogyasztanak, 60 százalékkal magasabb a rákbetegség kialakulásának kockázata, mint az antialkoholisták körében.

A dohányzás, az elhízás és a cukorbetegség is a kolorektális rák kockázatának 20 százalékos növekedésével hozható összefüggésbe, ami körülbelül annak a kockázatnak felel meg, ami a nagy mennyiségű vörös- és feldolgozott hús fogyasztásával jár. Az új tanulmány azt is kimutatta, hogy a testmozgás csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor kevés bizonyíték mutat arra, hogy a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás megvédene a kolorektális ráktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.