A fogyókúra önmagában nem elegendő

Tippek, ha tartós fogyásra vágyunk

A fogyókúra önmagában nem elegendő az egészséges testsúly fenntartásához. Az okos döntések, apró de hatásos változtatások hosszú távú sikert hozhatnak. Íme, néhány ötlet a mindennapok átszabására.

2010.08.23 16:00ma.hu

Mindig legyen időnk az étkezésre, ugyanis ha ráérősen eszünk, kevesebb fogy.

A túl gyors tempó gátolja a telítettség érzésének kialakulását, így a szükségesnél több táplálékot veszünk magunkhoz. Be kell állítani egy stoppert 20 percre, ennyi idő kell egy étkezésre; ez egyike a megfelelő emésztéshez szükséges fontos szokásoknak.

A legtöbben spontán szünetet tartanak evés közben, amikor pár percre leteszik az evőeszközt. Ezt a pillanatot kell kihasználni, és befejezni az étkezést. A szervezet mindig pontosan jelzi, mikor lakott jól. Ha egyféle zöldség helyett három is tarkállik a vacsoraasztalon, észrevétlenül többet eszünk belőle.

Többféle választási lehetőség esetén az ember kevesebbet eszik. Más is szól a zöldségek mellett: a sok rost és magas víztartalom hamar eltelít és a tápanyag is több benne.

Öntetnek elég a citromlé és néhány fűszer a nehéz, zsíros dresszingek helyett.

Ugyanígy érdemes leveseket is enni. A húsleves segítségével kevesebb kalóriával is jól lehet lakni. Ott van például az olasz zöldségleves vagy a csirkehús-leves. Nagyon jó ezzel kezdeni az étkezést, mert lassítja az evés folyamatát és csökkenti az étvágyat.

Nem árt azonban óvakodni a magas zsírtartalmú krémes változatoktól. Kedveljük meg a teljes kiőrlésű gabonákat is: így szintén hamarabb telítődik az ember, javul a koleszterinszint is. Annyi az egész, hogy a fehér helyett a teljes kiőrlésű kenyeret kell leemelni a polcról. És felejtsük el a szalonnát. Felesleges a két szelet bacon a reggelihez, vagy a déli szendvicsbe. Ez az egyszerű mozdulat száz kalóriát takarít meg, ami egy év alatt 4,5 kg fogyást eredményezhet.

Olyasmivel kell helyettesíteni, ami kevésbé energiadús: paradicsomszelet, banán, sült paprika, mustár vagy fűszeres kecskesajt. A zöldséges feltét a húsoshoz képest akár száz kalóriával kevesebbet is jelenthet étkezésenként.

A sajt is legyen kevesebb, vagy legalább zsírszegény. Tésztából is sok helyen lehet kérni vékonyat, a szeletekről érdemes leitatni a felesleges zsiradékot .

Egészségesebb, ha otthon főzünk!

Hetente ötször kerüljön a tányérra otthon elkészített étel, így elkerülhető a zsírpárnák szaporodása. Túl nagy kihívásnak tűnik? Annyi az egész, hogy egy hétre előre meg kell tervezni az étrendet, és annak megfelelően bevásárolni.

Kisebb tányérból automatikusan kevesebbet eszik mindenki. Tesztek sorozatából derítették ki, hogy nagyobb tányérra többet szednek és többet is esznek belőle az emberek.


A nyugatiakat úgy szoktatták, hogy mindig tömjék degeszre magukat. A japán Okinawa lakói azonban csak 80 százalékosan laknak jól étkezésenként. Még nevet is adtak ennek a természetes fogyókúrás szokásnak: hara hachi bu.

Aki 20 százalékkal kevesebbet vesz magának, mint addig, lassan és megfontoltan falatozik, nem fogja hiányolni ezt a mennyiséget.

Az éttermekben feleztessük meg az adagot!

A vendéglátóhelyek rendszeresen hatalmas adagokat szolgálnak fel, de túl lehet járni az eszükön. Az előételt meg lehet osztani egy jó baráttal, sőt, akár önálló fogásként is szerepelhet.

Az étel 80 százalékának elfogyasztása után a maradékot azonnal be kell csomagoltatni. Hajléktalanokból sehol sincs hiány, nagylelkű gesztus nekik adni a csomagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.